Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Brnabić és Mirović a mezőgazdasági kiállításon járt

2018-05-16
20:22
2018-05-18
09:30
Forrás
Pannon RTV
Nagy az érdeklődés az újvidéki mezőgazdasági kiállításon. Az expón a legújabb technológiai megoldásokat kínálják, és szakmai tanácskozásokat szerveznek.

Szervezetten érkeztek a termelők a térség legnagyobb agrárszemléjére. A mezőgépeket vették szemügyre, ki is próbálták a traktorokat.

A kis földterülettel rendelkező gazdák inkább a pályázati lehetőségeknek megfelelő kapcsolható eszközök között válogattak. Gyarmati Sándor bezdáni gazda 10 hold földet művel.

Gyarmati Sándor, Bezdán: „A múlt évben a Prosperitatitól kaptunk egy fűkaszálót, a fiatalabbik fiam az csinálja, én már egy kicsit öreg vagyok, és amíg ő külföldön van, addig én, az idén permetelőt akarok venni.”

 

A rendezvényre ellátogatott a szerb miniszterelnök és a tartományi kormányelnök is. Több kiállítóhelyet is megtekintettek, egyebek mellett az indiai beruházásból újraindított IMT traktorgyárét is. A körséta után a Igor Mirović a két kormány közös erőfeszítéseiről beszélt az agrárium fejlesztése érdekében.

Igor Mirović, tartományi kormányelnök: „Közösen dolgozunk azon, hogy megoldjuk az öntözés finanszírozását, közösen ágazati beruházókat keresünk, meghatározott fejlesztési mércéink vannak, amelyek kiegészítik egymást, és minden elemünk megvan ahhoz, hogy az ágazatra optimistán tekintsünk. Nem szabad megállnunk, folytatnunk kell ezt a fejlődési irányvonalat a következő években is.”

 

Ana Brnabić örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a kiállításra minden eddiginél több országból érkezetek résztvevők, ami az agráriumban rejlő fejlődési potenciálról árulkodik. Azonban elégedetlen az élelmiszeriparral.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Tekintettel arra, hogy mekkora lehetőségek vannak a mezőgazdaságban, az élelmiszeripar nem követi ezt, nem veszi ki a részét a gazdasági növekedésből, sőt sok esetben kedvezőtlenül is hat rá. Ez megengedhetetlen, és mielőbb változtatnunk kell rajta. A másik dolog, ami változást igényel, hogy több fiatal mezőgazdászra van szükségünk. Külön örömmel tölt el, hogy tavaly csaknem 670 40 évnél fiatalabb termelőnek sikerült 10 ezer eurós támogatást nyújtani, és emellett a jövőben is elkötelezzük magunkat, úgy a tartományi, mint a köztársasági kormány.”

Hozzátették, további beruházókat vonzanak az országba, és mindent megtesznek a fejlődés érdekében.

Újvidék
mezőgazdasági kiállítás
Ana Brnabic
Igor Mirović

Most

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.