Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzić

Brnabić: Jelentős fizetésemelés várható a közszférában

2019-09-16
14:05
2020-03-29
21:26
Forrás
Szerbiai RTV
Novemberben jelentős fizetésemelésre számíthatnak a közszféra munkavállalói - jelentette be sajtótájékoztatóján Ana Brnabić.

A szerb miniszterelnök azt mondta, az egészségügyben dolgozók kapnak legnagyobb emelést. Brnabić arról is beszélt, hogy decemberben 5 ezer dináros egyszeri segélyt kapnak a szerbiai nyugdíjasok, jövőre pedig nyugdíjemelésre lehet számítani.

A szakemberek szerint jelentős munkaerő hiánnyal küzd a szerbiai egészségügy, ezért legjobban az itt dolgozók fizetését kell emelni. November elsejétől 15 százalékkal vihetnek haza többet az ápolónők és az egészségügyi technikusok, az orvosok járandósága 10 százalékkal nő - jelentette be a sajtótájékoztatóján Ana Brnabić. Emellett a közszféra más területeinek munkavállalói is számíthatnak béremelésre. „Az egészségügy után a legnagyobb emelést a tudomány és a művelődés terén dolgozók kapják. Ez is tíz százalék lesz, mint az orvosoké és valamennyivel kevesebb mint az ápolónőké és az egészségügyi technikusoké. 9 százalékos béremelést kapnak a tanügyi dolgozók, a bírák és az ügyészek, a szociális-védelmi intézményekben dolgozók és a biztonsági szolgálatok munkásai. Végül pedig az állami közigazgatásban dolgozók nyolc százalékos béremelést kapnak majd” - részletezte a szerb miniszterelnök.

Ana Brnabić és Siniša Mali

A miniszterelnök a nyugdíjasoknak is jó hírrel szolgált a sajtótájékoztatóján: „December elsejétől a nyugdíjasaink megsegítése érdekében mindenkinek kifizetünk ötezer dinárt. Ezenkívül nyugdíjemelést is tervezünk 2020 január elsejétől. Ebben a pillanatban, habár még mindig dolgozunk a 2020-as év költségvetésén, azt mondhatom, hogy ez az emelés legalább 5 százalékos lesz.”

Ana Brnabić azt mondta, hogy igyekezni fognak, hogy ennél jelentősebb nyugdíjemelést is végrehajthassanak, de mindig ügyelni fognak Szerbia pénzügyi stabilitására. A sajtótájékoztatón a szerb pénzügyminiszter is részt vett. Siniša Mali bejelentette, hogy 2020. január elsejétől eltörlik a közvállalatokban dolgozók fizetéscsökkentésére vonatkozó törvényt.

fizetésemelés
közszféra
Ana Brnabić

Most

12:08

Folyamatos felmelegedés várható

Folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet a hét második felében. Csütörtökön az elmúlt napokhoz hasonlóan száraz, napos időre van kilátás. Délután a hőmérő higanyszála elérheti a 22 fokot.
08:54, Frissítve: 12:58

Tetőzik a vírus Szerbiában

A rendkívüli helyzet egy hónap múlva szűnhet meg - jelentette ki a szerb elnök. Szerbiában keddig a hivatalos adatok szerint 2447 igazolt koronavírus-fertőzött van. A halálos áldozatok száma 61.

Népszerű