Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Családi vállalkozások kaptak támogatást a tartományi kormánytól

2019-10-17
15:55
2019-10-17
17:57
Forrás
Pannon RTV
Tizennyolc vajdasági családi vállalkozás kapott vissza nem térítendő támogatást a tartományi kormánytól.

A bor- és a pálinkakészítők idén már másodszor, míg a kézműves sörgyártók először kaptak pénzt a vállalkozás fejlesztéshez. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken összesen 50 millió dinár értékben.

Ötödik generációs a karlócai Aleksandar Mrdjanin szőlész–borász gazdasága. Mint mondja, a minőségi nedűnek van piaca, ezért szükséges a folyamatos fejlesztés és beruházás: „Barrique hordók beszerzésére fordítjuk a támogatást, mert boraink minőségén szeretnénk tovább javítani. Versenyképesek szeretnénk lenni mind az itteni, mind pedig a külföldi piacon.”

Vojislav Božić Mitrovicán a kézműves sörgyártásban szeretne érvényesülni. A tervek szerint évente 3000 hektoliter italt gyártana: „Az ipari gyártáshoz viszonyítva drágább az előállítás, de minőségesebb sört tudunk készíteni, és hiszem azt, hogy pár éven belül sokkal többet fognak fogyasztani, éppen a minőség miatt.”

A bor- és pálinkakészítők idén két alkalommal pályázhattak a tartományi mezőgazdasági titkárságnál, a sörfőzdéknek viszont első alkalommal adtak esélyt a támogatás elnyerésére. Ótott Róbert titkárhelyettes úgy véli, a jövőben nagyobb lehet az érdeklődés a kiírás iránt: „Az idén 20 millió dináros keretösszegünk van kiírva erre a támogatási vonalra, nyolc milliót tudtunk ebből elkölteni, mert a sörfőzdék, ez egy új intézkedés, nem voltak felkészülve. Mi arra biztatjuk őket, hogy a jövőben felkészültebben pályázzanak. Jövőre is kiírjuk ezt a pályázatot, és a reményeink szerint egyre többen fognak erre jelentkezni.”

A tartományi kormány 2017 óta 211 millió dinárt különített el a borászok és a pálinkakészítők támogatására.

Igor Mirović, tartományi kormányelnök: „Számunkra mindig is kérdést jelentett, hogy miként lehet ezeket a mezőgazdasági szakágazatokat fellendíteni Vajdaságban. Ilyen a szőlészet, a borászat, a komlótermesztés, vagy a gyümölcsészet, amelyek, ismerjük el, nem voltak hagyományosan jellemzőek Vajdaságra, de hozzáadott értéket, jövedelmet biztosíthatnak a kis családi vállalkozásoknak, cégeknek.”

A szerződés-aláíráson elmondták, hogy a nyertesek zömében erjesztőberendezéseket vásároltak a támogatásból.

tartományi kormány
Igor Mirović
támogatás
családi vállalkozások

Most

14:23, Frissítve: 14:45

Idén is elmarad a rekordtermés

Az enyhe tél és a száraz tavasz hatását már kezdik érezni az észak-bácskai mezőgazdasági termelők. Szerintük a vártnál ugyan szebben fejlődik a gabona, azonban rekordtermés nem várható idén sem.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.