Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csalódottak a napraforgó felvásárlási árával a gazdák

2018-08-15
13:55
2018-08-15
14:04
Forrás
Pannon RTV
A betakarítást csalódottan kezdték a gazdák, mert az MK Csoportosuláshoz tartozó Viktoria Logistic, a legnagyobb hazai napraforgó-felvásárló és -feldolgozó cég 28,60 dinárt fizet érte.

A napraforgó vetésterülete Szerbiában meghaladja a 240.000 hektárt. A betakarítást csalódottan kezdték a gazdák, mert az MK Csoportosuláshoz tartozó Viktoria Logistic, a legnagyobb hazai napraforgó-felvásárló és -feldolgozó cég közzétette a felvásárlási árat, ami 28,60 dinár. Ez mélyen a tavalyi ár alatti, s alig fele a néhány évvel ezelőtti árnak.

Néhány nappal ezelőtt a cég 23,60 dináros előlegezett felvásárlási árat jelentett be, melyet most 5 dinárral magasabb szinten véglegesített. Mladen Jovanović, a Viktoria Logistic igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a környező országokban is 240-270 euró között alakul a napraforgó tonnánkénti felvásárlási ára, ezért ezt a hazai cég sem akarja túllépni.

A felvásárlók szerint nincs érdeklődés a napraforgó iránt és árcsökkenésre kell számítani. A hazai napraforgó-termelők elégedetlenek a felkínált napi árral, hiszen a betakarítás kezdetén egyes felvásárlók 30-32 dináros előlegezett árat kínáltak, míg a horvát és boszniai cégek 40 dinár körüli értéket, ami most 35%-al csökkent. Ha ehhez hozzáfűzzük, hogy a magyarországi napraforgó-termesztők hektáronként 500 eurós támogatásban részesülnek, nem fér kétség a napraforgó-termelés jövedelmezőségéhez.

napraforgó
felvásárlás
ár
Victoria

Most

07:09

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.