Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csalódottak a napraforgó felvásárlási árával a gazdák

2018-08-15
13:55
2018-08-15
14:04
Forrás
Pannon RTV
A betakarítást csalódottan kezdték a gazdák, mert az MK Csoportosuláshoz tartozó Viktoria Logistic, a legnagyobb hazai napraforgó-felvásárló és -feldolgozó cég 28,60 dinárt fizet érte.

A napraforgó vetésterülete Szerbiában meghaladja a 240.000 hektárt. A betakarítást csalódottan kezdték a gazdák, mert az MK Csoportosuláshoz tartozó Viktoria Logistic, a legnagyobb hazai napraforgó-felvásárló és -feldolgozó cég közzétette a felvásárlási árat, ami 28,60 dinár. Ez mélyen a tavalyi ár alatti, s alig fele a néhány évvel ezelőtti árnak.

Néhány nappal ezelőtt a cég 23,60 dináros előlegezett felvásárlási árat jelentett be, melyet most 5 dinárral magasabb szinten véglegesített. Mladen Jovanović, a Viktoria Logistic igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a környező országokban is 240-270 euró között alakul a napraforgó tonnánkénti felvásárlási ára, ezért ezt a hazai cég sem akarja túllépni.

A felvásárlók szerint nincs érdeklődés a napraforgó iránt és árcsökkenésre kell számítani. A hazai napraforgó-termelők elégedetlenek a felkínált napi árral, hiszen a betakarítás kezdetén egyes felvásárlók 30-32 dináros előlegezett árat kínáltak, míg a horvát és boszniai cégek 40 dinár körüli értéket, ami most 35%-al csökkent. Ha ehhez hozzáfűzzük, hogy a magyarországi napraforgó-termesztők hektáronként 500 eurós támogatásban részesülnek, nem fér kétség a napraforgó-termelés jövedelmezőségéhez.

napraforgó
felvásárlás
ár
Victoria

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.