Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Csirkefarmra látogatott a szerb mezőgazdasági miniszter

2019-07-02
18:04
2019-07-02
19:54
Forrás
Pannon RTV
Egy szikicsi csirkefarmra és kezdő szőlőgazdaságba látogatott Branislav Nedimović, szerb mezőgazdasági miniszter és Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár.

Az elmúlt 2-3 évben több mint 230 millió dinárt fordított a tartomány a farmok eszközbeszerzésének támogatására, emellett jelentős mértékben támogatják a gyümölcs és szőlőtermelést is. Folyamatban van a Kishegyes-Kúla csatorna építése, amely elkészülte után több ezer hektár mezőgazdasági földterület öntözésére lesz alkalmas - hangsúlyozták a politikusok.

A Szikics melletti csirkefarmon 35-40 ezer pecsenyecsibét tenyésztenek. Nemrégiben gyümölcsös és szőlő telepítésébe is belefogtak.

Milo Ljutica, termelő, Szikics: „A céget, amely a Grande Pollo csirkefarmot működteti, valamint a gazdaságot is egy barátommal működtetjük, közösen hoztuk létre ezt a szőlészetet és mindent körülötte. Megpróbálunk igazi egységet alkotni annak érdekében, hogy komoly munka legyen a farmon.”

A három településből álló Kishegyes Község számára kiemelkedően fontos ágazat a mezőgazdaság.

Marko Lazić, Kishegyes polgármestere (SZHP): „Mezőgazdasággal foglalkozunk, de van sok szőlészünk, gyümölcsészünk, de főként földművelők és mezőgazdasági termelők.”

Az elmúlt években soha eddig nem látott mértékű támogatást biztosított a tartomány a mezőgazdaság részére. Az intenzív termelés minden ágazatára kiterjedően segítik a gazdákat - hangsúlyozta Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár: „Az elmúlt 2-3 évben több mint 230 millió dinárt fordítottunk a farmok eszközbeszerzésének támogatására a tartomány egész területén. Ez alkalommal megállapíthatom, hogy 2017-től először vezettünk be intézkedéseket a szőlőtermelés és borászat támogatására és úgy vélem, hogy ennek a bejegyzett gazdaságnak is lehetősége lesz kihasználni ezeket a támogatásokat arra, hogy magasabb szintre emeljék a borkészítést.”

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter kiemelte, a mezőgazdasági támogatások mellett az infrastrukturális beruházások is nagy jelentőséggel bírnak a termelők számára. Ilyen a Kúla-Kishegyes többfunkciós csatorna is, melynek kiépítése 4 millió euróba kerül: „A mezőgazdasági infrastruktúrába való befektetés lehetővé teszi a későbbiekben az öntözést, a földekbe való befektetés a termelőink számára azt eredményezik, hogy olcsóbb lesz a termelés. Az olcsóbb előállítással több marad nekik, ez nagyon egyszerű, de általában mindent támogatásnak gondolunk. De ezek a nagy infrastrukturális befektetések, mint ami itt is folyik Kishegyesen, lényegében ezek a legjelenősebb dolgok és amit az elmúlt 30 évben nem végeztek el, mindaz most kezd rendeződni.”

A Kúla-Kishegyes csatorna elkészülte után több ezer hektár mezőgazdasági földterület öntözésére lesz alkalmas.

Branislav Nedimović
Szikics
csirkefarm
Vuk Radojević

Most

07:10, Frissítve: 07:17

A héten marad a változékony időjárás

Csapadékos, változékony hetünk lesz. Nem kizárt a mennydörgéssel kísért zivatar sem, amelyet jégeső kísérhet. A június hozhat változást, napsütést, szárazabb időt.
06:55

Tíznapos nemzeti gyász Spanyolországban

Ma tíznapos nemzeti gyász kezdődik Spanyolországban a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére. A gyász idejére félárbócra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat.
22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.