Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Csökkent a bejegyzett gazdaságok száma Szerbiában

2019-04-23
15:32
2019-04-23
18:05
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában összesen 569 ezer bejegyzett gazdaságot tartanak számon, ami tíz százalékos csökkenést jelent a 2012-es adatokhoz képest.

Szerbiában az elmúlt hat évben 10 százalékkal csökkent a bejegyzett gazdaságok száma, a megművelt földterület viszont országos szinten 1 százalékkal, míg a munkagépek száma 10 százalékkal nőtt a Köztársasági Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint. Vajdaságban a legnagyobb arányú a csökkenés a gazdaságok számát illetően. A tartomány ezért minden évben meghirdeti start up-programját a fiatal gazdák számára.

Szerbiában összesen 569 ezer bejegyzett gazdaságot tartanak számon, ami tíz százalékos csökkenést jelent a 2012-es adatokhoz képest. A szerbiai gazda átlagosan 61 éves, és csak minden 14. gazda fiatalabb 40 évnél. Vajdaságban számos fiatal felismerte a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket, és pályázott tartományi, köztársasági pályázaton, vagy a Prosperitati Alapítvány támogatására. Ilyen a temerini Győri Orsolyáék gazdasága is. Két körben is pályáztak a magyar kormány által biztosított támogatásra, először a start up-pályázaton, majd sikeresen megkötötték első integrátori szerződésüket is. Anyakocákat tartanak, és a malacokat értékesítik.

Győri Orsolya, gazdálkodó, Temerin: „50 anyakoca az, ami meghozza azt a fizetést, amivel tudnánk előrébb haladni, jelen pillanatban én is munkaviszonyban vagyok, és a férjem is, az én munkámat tervezzük megtartani, ugyanis ez egy start up-program volt a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően. Új vagyok a piacon, és az a cél, hogy ezt a munkát megtartsuk, ugyanis itt a magam ura vagyok, de a férjemnek a munkahelyét szeretnénk megszüntetni, hogy ő otthon tudjon gazdálkodni az anyakocákkal.”

Vajdaságban csökkent a legnagyobb arányban a bejegyzett gazdaságok száma, 13 százalékkal. A tartományi kormány illetékesei elmondták, tudatában vannak ennek a jelenségnek, éppen ezért a fiatal gazdákat minden évben támogatják, hogy minél több új bejegyzett gazdaság induljon.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes (VMSZ): „2017 óta minden évben kiírjuk ezt a fiatalokat megcélzó pályázatot, 90 %-os költség-visszatérítéssel, ami azt ösztönzi, hogy új gazdaságok nyíljanak, új mezőgazdasági gazdaságokat nyissanak ezek a fiatal gazdák, az elmúlt két évben több mint 260 új gazdasággal büszkélkedhetünk, a 2019-es évben pedig összesen 250 millió dináros keretösszeggel írtuk ki ezt a pályázatunkat, és abban reménykedünk, hogy az idei évben is további 200 új bejegyzett gazdasággal tudunk majd szerződést aláírni.”

Szerbiában a legtöbb bejegyzett gazdaságban - mintegy 80 százalékukban állattenyésztéssel foglalkoznak. A legtöbb fiatal állattenyésztő Nyugat-Szerbiában és Šumadijában gazdálkodik. A munkagépek száma tíz százalékkal nőtt, de a traktorok túlnyomó többsége 20 évnél idősebb - derül ki a friss adatokból.

tartományi kormány
Ótott Róbert

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.