Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csökkent a búzával bevetett területek száma Vajdaságban

2021.12.08
06:59
Forrás
Pannon RTV
A búza az emberiség egyik legelterjedtebb és legrégebben termesztett növénye. A kialakult tőzsdei viszonyok miatt kukorica- és búzatermesztéssel nehéz jelentős nyereséget termelni – panaszolják a gazdák.
Pannon RTV

Ennek pedig az lett a végeredménye, hogy az utóbbi években csökkent a búzával bevetett területek száma. Sok év után viszont idén valamelyest nőtt a búzával bevetett parcellák száma Szerbiában.   

Pannon RTV

Szépen bokrosodik a búza a vajdasági határokban az optimális őszi időjárásnak köszönhetően. A csantavéri Körmös Lehel vetésforgójából sem hiányzik a búza. Ennek ellenére egyre kevesebbet termeszt belőle, mert szerinte ez a legkevésbé kifizetődő kultúrnövény. Igaz, jelenleg 30 dinár felett van az ára kilogrammonként, amire már évek óta nem volt példa, de ez nem elegendő motiváció ahhoz, hogy az gazdák többsége nagyobb földterületeket vessen be búzával. A gazda kiemelte: a gazdaság szántóföldjeinek csupán 15 százaléka van búzával bevetve. 

Pannon RTV

Idén felmerült még egy probléma, amiért a gazdák többsége nem mert nagyobb területen búzát vetni. Ez pedig nem más, mint a magas műtrágyaárak. Ez nélkül viszont kedvező hozamra aligha lehet számítani a gazdák szerint. Szeles Kornél is hallott arról, hogy idén valamennyivel többen vetettek búzát, ennek ellenére ő csak 10 hektáron. Gazdaságában a szántóföldek nagy részébe olajrepce került. Valójában a búza csak azért szerepel a vetésforgóban, mert jó magágyat hagy maga után – emelte ki a gazda, hozzátette: idén szépen fejlődik a növény.

Pannon RTV

Szerbiában, ha az elmúlt évek átlagát nézzük, körülbelül 400 és 600 ezer hektáron vetettek búzát. A jelenlegi adatok szerint idén mintegy 3,5 millió tonnát termeltek a gazdák, amelyet tárolnak – emelte ki Kobrehel Ervin. A zentai Gazdakör elnökétől megtudtuk, hogy az említett mennyiségből körülbelül 1,7 millió tonna az ország éves szükséglete, a fennmaradt mennyiség kerül exportra. 

Az illetékes kiemelte, hogy tavasszal látszódik majd meg a búzán is leginkább a műtrágya hiány.

Pannon RTV

Vannak termelők, akik a keményebb búzafajtákat részesítik előnyben és vannak, akik a mennyiségre mennek. A szakember szerint jelenleg a mennyiség felé hajlik a mérleg nyelve, ugyanis a termelők többsége a kereskedelmi puha búzafajtákat választja. A Gazdakör elnöke kiemelte: e téren is fontos lenne lépnie az államnak, hogy a minőségi búzafajták kerüljenek előtérbe, hiszen 10-20 évvel ezelőtt Szerbia és Vajdaság a minőségi búzáról volt híres.

búza
Vajdaság
kukorica
mezőgazdaság

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű