Ugrás a tartalomra
Pixabay

Csökkent a sertés felvásárlási ára

2021-01-22
14:46
2021-01-22
17:25
Forrás
Pannon RTV
Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.

Áron alul tudják csak értékesíteni jószágaikat a gazdák a külföldről való sertés- és malacbehozatal miatt. Felbomlott az eddig kialakított vásárlókör. Akik pedig még felvásárlással foglalkoznak, alacsony áron veszik meg a jószágokat - mondta az adorjáni Szabó József, aki kocákkal és malachizlalással foglalkozik.

„Itt most felbomlott minden. Tőlünk többnyire a mačvai és szerémségi hizlalda hordta el a jószágokat, oltva, féregtelenítve és kiherélve, mert ezt követelték és mi ezt meg is csináltuk, de itt decemberben, hogy behozták a jószágokat, felbomlott.”

Pixabay

A kész malachúst Horvátországból, míg a hízóhúst Németországból importálta Szerbia. Jelen pillanatban 125-130 dinár az élő sertés kilogrammonkénti ára. A helyzetet nehezíti, hogy késnek a támogatások, emellett új szigorítások is vannak a sertéstenyésztéssel kapcsolatban.

Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „Most tényleg megváltozott a helyzet. Akinek vannak kocái, azt le kell füleztetni és a malacokat is két, három hetes koráig, abban az esetben, ha olyan személynek akarja eladni, aki továbbtartásra akarja a malacot. A vágóhídra még egyelőre el lehet adni. Jelen pillanatban ez a helyzet, és ez mind költséggel jár.”

Pixabay/Illusztráció

Az alacsony felvásárlási árak mellett a gabona iránt is megnőtt a kereslet, ezért várható, hogy a kész takarmány ára is növekedni fog.

sertés
disznó
olcsó
sertéstenyésztés

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.