Ugrás a tartalomra
Pixabay

Csökkent a sertés felvásárlási ára

2021.01.22
14:46
2021.01.22
17:25
Forrás
Pannon RTV
Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.

Áron alul tudják csak értékesíteni jószágaikat a gazdák a külföldről való sertés- és malacbehozatal miatt. Felbomlott az eddig kialakított vásárlókör. Akik pedig még felvásárlással foglalkoznak, alacsony áron veszik meg a jószágokat - mondta az adorjáni Szabó József, aki kocákkal és malachizlalással foglalkozik.

„Itt most felbomlott minden. Tőlünk többnyire a mačvai és szerémségi hizlalda hordta el a jószágokat, oltva, féregtelenítve és kiherélve, mert ezt követelték és mi ezt meg is csináltuk, de itt decemberben, hogy behozták a jószágokat, felbomlott.”

Pixabay

A kész malachúst Horvátországból, míg a hízóhúst Németországból importálta Szerbia. Jelen pillanatban 125-130 dinár az élő sertés kilogrammonkénti ára. A helyzetet nehezíti, hogy késnek a támogatások, emellett új szigorítások is vannak a sertéstenyésztéssel kapcsolatban.

Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „Most tényleg megváltozott a helyzet. Akinek vannak kocái, azt le kell füleztetni és a malacokat is két, három hetes koráig, abban az esetben, ha olyan személynek akarja eladni, aki továbbtartásra akarja a malacot. A vágóhídra még egyelőre el lehet adni. Jelen pillanatban ez a helyzet, és ez mind költséggel jár.”

Pixabay/Illusztráció

Az alacsony felvásárlási árak mellett a gabona iránt is megnőtt a kereslet, ezért várható, hogy a kész takarmány ára is növekedni fog.

sertés
disznó
olcsó
sertéstenyésztés

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.