Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Csökkent a traktorok átlagos kora Magyarkanizsán

2019.02.20
12:27
2020.02.24
19:12
Forrás
Pannon RTV
25 év volt a traktorok átlagos kora Magyarkanizsa községben. A Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően ez a szám 18 évre csökkent - mondják a szakemberek.

Az újabb gépek jelentősen megkönnyítik a mezőgazdasági termelők munkáját, ugyanis az új erőgépek hatékonyabb munkavégzésre képesek.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az adorjáni Vajda Attila hatvan hold földet művel egy 18 éves traktorral. A tavalyi évben a Prosperitati Alapítvány támogatásával sikerült egy új erőgépet megpályáznia, amit idén fog megvásárolni:
„- Tervben van egy új traktor vásárlása, pályázaton keresztül, reméljük, hogy hamarosan meg fog érkezni gazdaságba, és könnyíteni fogja a munkánkat.
- Miben segítene az új traktor?
- Mindenben, tehát a nehezebb munkákban. Kicsivel nagyobb traktorról van szó.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Skutera Éva falugazdász elmondta, hogy a támogatásoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a kereslet a modernebb gépek iránt.

Skutera Éva, falugazdász, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Az új mezőgazdasági gépek költséghatékonyabbak. Egyrészt kisebb az üzemanyag fogyasztásuk, és ezáltal a ráfordítások költsége is kisebb, illetve a precízebb, jobb beállításoknak köszönhetően kevesebb alapanyagot használnak el, mint műtrágyát, vetőmagot, növényvédő szert, akár vizet.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Egy új, modern, navigációval ellátott traktor ára 30 ezer eurótól indul. A befektetett pénz megközelítőleg 15 év alatt térül meg, de ez függ a gép karbantartásától, a művelt terület nagyságától és az erőgép hatékonyságától is.

Bata Bálint, mezőgazdasági gépkereskedő, AgroTECH: „Fontos, hogy a mezőgazdasági gépekbe is egyre jobban jön be az elektronika, egyre több elektronikus szenzor, szoftver található meg és ezek segítik a gazdáknak az életét, segítik azt, hogy pontosabbak legyenek és ezzel egyébként rengeteg pénzt spóroljanak meg maguknak.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tavalyi évben a Prosperitati Alapítványnál többször lehetett pályázni az erőgépekre és a kapcsolható mezőgazdasági gépekre. A gazdák éltek is a lehetőséggel. Ennek köszönhetően már kevésbé elöregedett a géppark Magyarkanizsa községben.

Magyarkanizsa
mezőgazdasági gépek
Prosperitati Alapítvány

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.