Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gualtieri Nino

A dél-bácskai körzetben a legdrágább a termőföld Szerbiában

2019-02-11
13:11
2019-02-11
17:46
Forrás
Pannon RTV
Szenttamás, Temerin, Óbecse és Verbász községekben a földek holdankénti átlagára egyes területeken meghaladja a 10 ezer eurót is, ami a közép-szerbiai termőterületek árának körülbelül a háromszorosa.

Temerin területén 15487 hektárnyi művelhető terület van, amelyek jelentős hányada első osztályú. Temerin község területén az Óbecse felé vezető út két oldalán levő földterületek a legdrágábbak. A helyi termelőktől és szövetkezetektől megtudtuk, hogy még így is nagyon nehéz földet vásárolni Temerinben, ugyanis a területek iránt nem csak a termelők, hanem a befektetők is érdeklődnek.

A termőföldek ára jelenleg 7000 eurótól 10000 euróig mozog holdanként.

Bogdan Banjanin, ingatlanügynök, Temerin: „Kiegyenlített a kereslet és a kínálat. A kisebb telkeket illetően, 2 holdtól 4-5 holdig terjedő terület mindig van a kínálatunkban, és ezeket értékesíteni is lehet. A nagyobb telkeket nehezebben tudjuk eladni, mivel itt jelentősen nagyobb összegekről van szó, így ezeknél a kereslet is gyengébb.”

A magas vételárak ellenére a dél-bácskai körzetben a tulajdonosok nem szívesen vállnak meg földjeiktől. A temerini közjegyzői hivatalban havi szinten csak 1-2 szerződés köttetik meg termőföld adásvételére vonatkozóan.

Miavecz Béla, közjegyző, Temerin: „Ami a szerződéshitelesítéseket illeti, a földnél tudni kell, hogy az eladónak fel kell kínálni a földet a szomszédnak, a szomszéd parcella tulajdonosának, ha több van, akkor mindegyiknek, illetve a legnagyobb parcella tulajdonosának, és ugyanazon az áron adhatja csak el, amennyiért a szomszéd nem volt érdekelt a föld megvásárlására.”

A termőföldre vonatkozó adásvételi szerződéseket a közjegyzői hivatalok fél óra leforgása alatt érvényesítik, a telekkönyveztetésük pedig 24 óra alatt lezajlik – tette hozzá a közjegyző.

termőföld

Most

15:19, Frissítve: 16:27

Kínába utazott a szerb államfő

Kínába utazott Aleksandar Vučić, ahol az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon vesz részt. A találkozó első napján több együttműködési megállapodást is aláírtak a felek.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.