Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Diétáznak az édességek

2022.01.21
18:49
2022.01.21
19:11
Forrás
Pannon RTV
A 10 dekás csokoládék 90 grammra fogytak.

Fogyókúráznak egyes édességek, az eddig 100 grammos csokoládék 90 grammra vékonyodtak, de a kekszek, és a szárított tészták csomagolásába is sokkal kevesebb termék kerül mint néhány éve, a joghurtot pedig már nem milliliterben, hanem kilogrammban tüntetik fel a címkén.

A gyártók érdekes módon magyarázzák a termékek mennyiségének csökkentését. Például, hogyha nagyobb lenne a csomagolás, nem férne be a hűtőszekrénybe, vagy ami a zacskós leveseket illeti, a mostani családok csupán 2-3 tagúak, így az eddigi négy tányérnyi mennyiséget háromra csökkentették.

A vásárlók fel vannak háborodva, de tehetetlennek érzik magukat, és nem látják a kiutat a helyzetből.

Radivoj Mikić, Újvidék: „Itt sok minden nincs rendben. Emelkednek az árak, minden nap, ez rendben van? Hogy bírják ezt ki az emberek, bárhová mennek, mindenhol felemelték az árakat. Nem tudom lesz-e ennek valaha is vége.”

A mennyiség csökkenése törvényes egészen addig, míg a valós mennyiséget tüntetik fel a csomagoláson, de van akivel olyan is történt, hogy a feltüntetett mennyiségnél is kevesebbet mért otthon.

Dušanka Stanković, Újvidék: „A csokoládé árát is emelték, száz gramm, ide-oda... A margarin soha nem 250 gramm, hanem 200 körül.”

Nincs egységesen meghatározva a termékek kötelező mennyisége. Ugyanazért az árért egyre kevesebb majonézt, gyümölcslevet vagy fagyasztott zöldségeket kapunk.

Mladen Alfirović, jogi tanácsadó, Vajdasági Fogyasztóvédelmi Egyesület: „Az ár a kereslet és a kínálat eredménye. Ha a fogyasztók bojkottálnák bizonyos termékeket, ha csökken a kereslet szintje, az minden bizonnyal befolyásolja az árakat és a gyártó üzleti döntését, hogy hogyan forgalmazza a terméket, azaz csökken-e az ár, vagy megmarad a súlya, de ha nő a forgalom, ha az elkövetkező időszakban magasabb lesz az emberek életszínvonala, az várhatóan hatással lesz az árak emelkedésére.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Növekedett az online vásárlások száma, főként nem bejegyzett forgalmazóktól. Ez szintén nehezíti a gyártók, és legális forgalmazók munkáját, ami a termékek további drágulásához vezet - tette hozzá a szakember.

édesség
drágulás
kereslet
kínálat
termék
csokoládé

Most

16:12

Újabb országokban jelent meg a majomhimlő

Csütörtökig az USA-ban és Kanadában regisztráltak új majomhimlős eseteket, azonban mára Ausztráliában, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban is felütötte a fejét a betegség.
16:04

Tovább drágult az üzemanyag

A kereskedelmi minisztérium péntek délutáni információja szerint a következő egy hétben, vagyis május 27-éig az eurodízel 202,2 a 95-ös ólommentes benzin pedig 184 dinárba kerül.
15:51, Frissítve: 16:03

Magyarország lesz a mezőgazdasági kiállítás partnerországa

Szombaton kezdődik Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amelyen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A megnyitót a Pannon TV élőben közvetíti.
15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.

Népszerű