Ugrás a tartalomra

Digitalizáció a mezőgazdaságban

2021.10.28
21:28
Forrás
Pannon RTV
Egyre többször halljuk azt, hogy precíziós gazdálkodás. Legyen szó akár növénytermesztésről, akár állattenyésztésről, a digitalizáció ebben az ágban is hasznos, megtérülő befektetés.

A digitalizáció szerepéről Lengyel László, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője beszélt a Közügyekben. De mit is fed a digitalizáció a mezőgazdaságban?

Lengyel László elmondta: „Gyakorlatilag a mezőgazdaságnak minden lépését mérjük, rögzítjük. Ha a növénytermesztésről beszélünk, akkor a talajadatok, a meteorológiai adatok, csapadék és bármi, ami éri a növényt. Utána ezeket az adatokat továbbítjuk valamilyen internetes, vagy digitális csatornán keresztül egy rögzítőegységig, mondjuk egy számítógépig, vagy okostelefonig, és az az okostelefon vagy számítógép ezeket az adatokat egyrészt tárolja, másrészt pedig különböző szoftvereken, alkalmazásokon feldolgozza, és a gazdálkodó számára döntéselőkészítést, vagy döntéshozatalt segítő adathalmazzá gyúrja, és gyakorlatilag ezáltal a gazdálkodó nem a sejtéseire és a tapasztalataira, hanem a konkrét mért adatokra támaszkodva hozza meg a döntéseit.”

A teljes beszélgetést megtekinthetik a Közügyekben.

digitalizáció
mezőgazdaság
Lengyel László
Pro Sciencia Naturae Alapítvány

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.