Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Digitalizáció a mezőgazdaságban

2021.10.28
21:28
Forrás
Pannon RTV
Egyre többször halljuk azt, hogy precíziós gazdálkodás. Legyen szó akár növénytermesztésről, akár állattenyésztésről, a digitalizáció ebben az ágban is hasznos, megtérülő befektetés.
Pannon RTV

A digitalizáció szerepéről Lengyel László, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője beszélt a Közügyekben. De mit is fed a digitalizáció a mezőgazdaságban?

Lengyel László elmondta: „Gyakorlatilag a mezőgazdaságnak minden lépését mérjük, rögzítjük. Ha a növénytermesztésről beszélünk, akkor a talajadatok, a meteorológiai adatok, csapadék és bármi, ami éri a növényt. Utána ezeket az adatokat továbbítjuk valamilyen internetes, vagy digitális csatornán keresztül egy rögzítőegységig, mondjuk egy számítógépig, vagy okostelefonig, és az az okostelefon vagy számítógép ezeket az adatokat egyrészt tárolja, másrészt pedig különböző szoftvereken, alkalmazásokon feldolgozza, és a gazdálkodó számára döntéselőkészítést, vagy döntéshozatalt segítő adathalmazzá gyúrja, és gyakorlatilag ezáltal a gazdálkodó nem a sejtéseire és a tapasztalataira, hanem a konkrét mért adatokra támaszkodva hozza meg a döntéseit.”

A teljes beszélgetést megtekinthetik a Közügyekben.

digitalizáció
mezőgazdaság
Lengyel László
Pro Sciencia Naturae Alapítvány

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.