Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Dinnyeszezon - hamarosan a hazai termést is megkóstolhatjuk

2020-07-05
15:17
2020-07-05
17:45
Forrás
Pannon RTV
Most még import görög- és sárgadinnye kapható Szabadka piacain, de egy hét múlva már a hazai termést is megkóstolhatjuk.

Az albán, macedón és görög gyümölcs kilójáért 50-70 dinárt kérnek, míg a bevásárlóközpontokban akár már a feléért is kapható a nyári finomság. A sárgadinnye kilója 150 dinár. Az eladók szerint a termés illata és kongása is elárulhatja, hogy érett-e a gyümölcs, amely nyáron a nagy hőségekben abban is segíthet, hogy a szervezetünk számára biztosítja a szükséges folyadékot és ásványi anyagok nagy részét.

Semmi sem esik jobban egy forró nyári napon egy szelet hűs dinnyénél. A görögdinnye azonban több mint egy finom nyári csemege. Ez a sokoldalú gyümölcs nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem számos vitamint és ásványi anyagokat, mint például káliumot, A-vitamint, C-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz. A kalóriatartalma viszont rendkívül alacsony, egy csészényi mindössze 46 kalória.

Ilyenkor július elején sárga és görögdinnye zömmel Albániából, Macedóniából és Görögországból érkezik. De nemsokára, akár egy hét múlva a hazai termésekből is válogathatunk.

A dinnyeszezon viszonylag elég rövid ideig tart, ezért ajánlott az időszakot minél jobban kihasználni és minél több dinnyét fogyasztani. De hogyan is kutathatjuk fel a sok hívogató termés közül a legédesebbiket. A dinnyeszakértők szerint figyelni kell a termés felületét, különösen azt a pontját, ahol a dinnye a földön feküdt. A dinnye illata és kongása is utalhat a dinnye érettségére. Nenad Arifović, eladó: „Amikor a görögdinnyét megütögeted, úgy kell kongjon mintha üreges lenne. Itt fehér kell, hogy legyen, akkor érett. Az érettnek vékony a héja. Látja, a görögországi dinnyének vékony a héja. A macedóniai görögdinnye nagy, méretes és 50 dinárért kapható most, a boltokban 40-ért is, de ekkora héjuk van, és túlértek belülről. Ez a dinnye kiváló. Láthatja és meg is kóstolhatja. Elsőrendű dinnye.”

Sokan nem tudják felismerni a jó görögdinnyét, ezért inkább szeleteket vásárolnak. Az árusok arra figyelmeztetnek, hogy felvágás előtt a termést tanácsos alaposan megmosni, mert a külső felületén veszélyes baktériumok tanyázhatnak. Joó Tibor: „Fölvágom és kibelezem gyakorlatilag, és ilyen kockákra vágom és beteszem a mélyhűtőbe, hogy egy kicsit meghűljön. Nem sokat, csak egy tíz percre és akkor úgy esszük, mégpedig ebéd után, kalács helyett.”

Ajánlott egyes szabadkai eladók véleményét meghallgatni, hiszen egyesek már több évtizede a dinnye forgalmazásával foglalkoznak. Elmondásuk szerint a hazai dinnyeszezon előtt naponta 500-600 kilót adnak el. A hazai dinnyeszezon beindultával pedig naponta akár 1000 kilót is.

dinnye
görögdinnye
termés

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.