Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Dinnyeszezon: kevesebb termés, dupla árak

2020.07.21
14:37
2020.07.21
16:19
Forrás
Pannon RTV
A tavalyihoz képest idén duplájára nőtt a dinnye ára Újvidéken és környékén. A szerbiai termés ugyan gyengébb lett, mint a tavalyi, a termelőknek azonban mégsem kell veszteségektől tartaniuk.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A dinnye egészséges, tisztítja a veséket, ezért hasznos a fogyasztása – mondja Kuprešanin Milanka. A tiszakálmánfalvi nő minden másnap vásárol a gyümölcsből: „Az egész család fogyasztja. Lehűtjük előtte. Két kisbaba is van a háznál, ők is lassan fogyasztják már.”

Pannon RTV/Bognár Róbert
Pannon RTV/Bognár Róbert

A dinnye kilogrammonkénti ára idén 50 dinár körül mozog Újvidéken és környékén.

Rajko Batar, árus: „Az ára mindegyiknek ugyanaz. Több fajtánk van, úgynevezett baraka, top gun, fantasia, mirsini. Ezek mind a legjobb dinnyefajták.”

Pannon RTV/Bognár Róbert
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kalapáti Gergely 3 és fél hektáros területen termel dinnyét. A tiszakálmánfalvi férfi szerint az időjárás idén nem kedvezett a gyümölcs fejlődésének. Kevesebb termett belőle, illetve a minősége sem hasonlítható a tavalyihoz: „Az időjárás volt a legnagyobb probléma az idén, hideg esték voltak és meleg napok. Valószínűleg az hatott ki arra, hogy kevesebb a termés. Az, hogy megsárgul egy kicsit a levél, az is az időjárástól van.”

Pannon RTV/Bognár Róbert
Pannon RTV/Bognár Róbert

A gyümölcsöt idén a tavalyi ár duplájáért lehet értékesíteni.

Kalapáti Gergely, termelő, Tiszakálmánfalva: „Tavaly 30 dinárért adtuk el kicsiben, most 30 dinárért kezdtük el árusítani nagyban. Tavaly nagyban 15 dinár volt az ára, most pedig még mindig tartja magát a 25-30 dináros ár.”

Pannon RTV/Bognár Róbert
Pannon RTV/Bognár Róbert

A tiszkálmánfalvi termelő elmondta, naponta több száz kilogramm dinnyét sikerül eladnia, valamint hozzátette: a gyengébb termés ellenére is bőven lesz elég gyümölcs mindenki számára a következő hetekben.

görögdinnye
sárgadinnye
dinnye
dinnyeszezon

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.