Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

2020-08-07
16:09
2020-08-09
15:12
Forrás
Pannon RTV
Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Két hete még 50 dinár volt a görögdinnye kilója, most már 35-ért árulják. A termelők általában nagyban értékesítik a termés egy részét, de az út szélén is találkozhatunk még velük. Kalapáti Gergely, termelő, Tiszakálmánfalva: „Itt, az utcán is el lehet elég sokat adni, kivált az idén. Itt a faluban nincsen sok embernek dinnyéje, és mi vagyunk egyedül itt, a főúton, és elég sokat eladtunk itt is, ami sokat jelent, mivel itt drágábban lehet eladni, mint nagyban.”

A tiszakálmánfalvi Tamás házaspár több mint 30 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel. Körülbelül két holdon termelnek több fajta görög- és sárgadinnyét. Tamás Borbála: „Most már belejöttünk, most már a gyerekek is, a család is nagyobb, ők is segítenek. Az értékesítés a piacokon megy, kicsit fárasztó, mert aki ott van, az egész nap ott van, a másik itthon készíti elő másnapra az árut. Össze kell szedni a kuncsaftokat is, ami megint sokat tesz, és a minőség is sokat hozzáad ahhoz, hogy maga összeszedje a kuncsaftokat, és megismerjék.”

Az idei idény elején az időjárás nem kedvezett a termésnek. A termelők és a fogyasztók örömére az utóbbi hetekben jobbra fordult a helyzet, ami hatott a mennyiségre és a minőségre is. Tamás Péter: „Ezt el kell kezdeni még márciusban csinálni, bent a sátorban, ott kinevelni a palántákat, mire mi ezt értékesíteni tudjuk. Most sajnos ide jutottunk, az augusztus hónaphoz. Azelőtt szoktunk Illés-nap előtt ott lenni, de az idén nem bírtunk. De meg vagyunk elégedve eddig így is.”

Tiszakálmánfalva a görögdinnye termesztéséről ismert, de az utóbbi években egyre kevesebben foglalkoznak vele. Manapság már csak három-négy család földjét borítja ez az ízletes és egészséges gyümölcs.

dinnye
dinnyeszezon
Tiszakálmánfalva
dinnyeföld
Kalapáti Gergely
Tamás Borbála
Tamás Péter

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.