Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Drágább a jármű bejegyzése olvashatatlan motor- vagy alvázszámmal

2019-07-18
12:22
2019-07-18
15:50
Forrás
Pannon RTV
Mostantól pedig be sem hozható az országba olyan használt gépkocsi, amelyen nem látszanak, elhalványultak vagy berozsdásodtak a számok. Mindez akkor is érvényes, ha csak egyetlen szám olvashatatlan.

Ha a motor vagy az alvázszámnak csak egyetlen számjegye is olvashatatlan, akkor az autót eredetiségvizsgálatnak vagy szakértői vizsgálatnak kell alávetni. Az előbbi 5 ezer, az utóbbi pedig mintegy 25 ezer dináros plusz kiadást jelent a járműtulajdonosok számára.

Miután elvégzik ezeket a vizsgálatokat, akkor ütik be a megállapított motor- és alvázszámot, amely a járműtulajdonos részére további költségekkel jár. A csütörtökön életbe lépett szabályzattal kapcsolatban a Szabadkán és a városhoz tartozó településeken működő műszaki vizsgáztatók számára pénteken délelőtt tartanak előadással egybekötött képzést a szabadkai rendőrségen.

A palicsi Huszár Jolán a bejegyzést megelőző műszaki vizsgára hozta autóját. Azt mondta, ő igenis hasznosnak tartja az új szabályzatot: „Természetesen szükség van rá, mert ha nem újonnan vesszük az autót, akkor jó, ha tudjuk, hogy biztonságban érezzük magunkat, hogy tudjuk, hogy eredeti. Eredetiek a könyvek, a motor, hogy nincs átütve a motor száma, tehát erre szükség van, nagyon nagy szükség van, mert nagyon sok olyan dolog történik, ami nem legális.”

A műszaki vizsga során eddig is rendszeresen ellenőrizték a járművek motor- és alvázszámát. Amennyiben nem látszódtak rendesen, a rendőrségre küldték a gépkocsi tulajdonosát, hogy kérjen új számot, amit azután beütöttek a megfelelő helyre - magyarázta stábunknak Pfeiffer Roland. A műszaki vizsgáztató hozzátette, a most életbe lépett szabályzatban az eredetiségvizsgálat jelent újdonságot azon járműtulajdonosok esetében, akiknél nem látszanak a számok: „Mikor a tulajdonosok elhozzák a személyautókat a műszaki vizsgára, megállapítjuk, hogy ezek a számok valójában látszódnak-e. Ha picit korrózió érte a motorszámot, ha nem látszik már egy-két szám, akkor sajnos nem megy át a műszaki vizsgán. Ebben az esetben kapnak egy beutalót a rendőrségre, és ott fogják újra megvizsgálni az autót, tehát a számoknak az eredetiségét, és azután kapják meg az új számokat. De ez csak azokra a járművekre vonatkozik, amelyek már be vannak Szerbiában jegyezve.”

Külföldről viszont a szabályzat életbe lépésével csak olyan autó hozható be, amelyen érvényes, eredetileg beütött, olvasható motor- és alvázszám van. Ellenkező esetben a járművet nem lehet bejegyeztetni Szerbiában. Eddig ugyanis gyakran előfordult, hogy a külföldön vásárolt autó karosszériájába például a meghibásodott motor helyére egy másikat szereltek be, a motorszámot pedig átütötték. Erre mostantól nem lesz lehetőség - tette hozzá a szakember.

jármű
bejegyzés
motorszám
alvázszám
műszaki vizsga

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.