Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Drágább lesz a nyaralás is

2022.05.16
14:27
2022.05.16
17:41
Forrás
Pannon RTV
Az ukrajnai háború okozta infláció és dráguláshullám a turisztikai szektort sem kíméli. Folyamatosan megy fel az üzemanyag ára, ami miatt a szállítók és az utazási irodák is kénytelenek módosítani az árajánlatokat.

Akik idén nyaralni indulnak, a szakértők szerint jelentős áremelkedésekre számíthatnak.

Pannon RTV

A nyaralni szándékozók már tervezgetik a lehetséges helyszíneket és időpontokat. Van, aki saját szervezésben, mások pedig ügynökségen keresztül oldják meg a fuvart és a szállást is.

Milica Klindo: „Montenegróba tervezek menni a társasággal, mint tavaly is, azonban most harmadéves vagyok az orvosi egyetemen, és majd meglátom. Ha mindent úgy történik, ahogy szeretném, és bekerülök állami költségre, akkor valószínűleg menni fogok.”

Pannon RTV

Nataša Aćanski: „Szeptemberben tervezünk menni, amikor már kisebb lesz a tömeg Sutomoréba, Montenegróba. Azért jöttünk az ügynökségbe, hogy tájékozódjunk.”

Pannon RTV

A környező országok mellett népszerű úti célok Görögország, Egyiptom, Törökország és Olaszország is. A helyszínek mellett nagy a kínálat a különböző árkategóriákból is. Egy év alatt azonban emelkedett az üzemanyagok, a repülőutak és a szállások díja is, és ez érinti a már előre megvásárolt csomagokat is.

Nataša Šopot, utazási ügynök, Újvidék: „Amikor drágulásra kerül sor, akkor értesítjük az utazni vágyókat az utazás előtt. Ha tényleg nagyobb gond van, és nincs lehetőségük hozzáfizetni, akkor természetesen keresünk más megoldást, ami a kedvükre lehet, olyan értelemben, hogy találunk egy kedvezőbb ajánlatot, amelynek az árát bevállalják, vagy valami mást. Végső esetben, ha semmi sem felel meg nekik, akkor természetesen itt vagyunk, hogy ezt rendezzük, visszaadjuk a pénzt.”

Pannon RTV

A legnagyobb áremelkedés a repülőutaknál tapasztalható, elsősorban a charter-járatoknál, mivel az ő esetükben az árszabásánál 35 százalékban játszik szerepet az üzemanyag ára. Körülbelül 30 százalékos drágulásra mindenképpen számítani kell.

Aleksandar Seničić, igazgató, Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége: „Autóbuszokat bérlünk, a szállítók felemelték a szolgáltatásaik árát. Azonban, amikor ezekről az árakról beszélünk, azok drasztikusan alacsonyabbak, mint a repülőké. Például Görögországig a jegy, amely nekünk a legérdekesebb, körülbelül 60 euróba került, tehát nem kell 10-től 12 eurónál nagyobb drágulásra számítani, ami 20-25 százalék. Nominálisan ez az áremelkedés nem kéne, hogy meghaladja a 15 eurót.”

Az utazó 45-50 nappal az utazás előtt kérhet pénzvisszatérítést, amit az ügynökség 15 napon belül köteles visszafizetni. Amennyiben már a lemondási időn túl vannak, akkor bizonyos mértékű büntetést számítanak fel. Legjobb azonban megtalálni a közös nevezőt az utazási irodával.

Ukrajna
ukrajnai háború
infláció
turisztika
turisztikai
Aleksandar Seničić

Most

Népszerű