Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

„Drágább a leves, mint a hús”

2023.06.03
14:29
2023.06.03
16:11
Forrás
Pannon RTV
Drága lett a sárgarépa, egyes kereskedelmi üzletláncokban akár a 200 dinárt is eléri a kilónkénti ára. Néhány hete még 60-80 dinárba került. A termelők szerint ennek oka, hogy a tavalyi répa elfogyott, az új répa pedig most kerül fokozatosan piacra.

Egyre inkább beigazolódni látszik az a mondás, hogy drágább a leves, mint a hús. Ugyanis a napokban néhány üzletláncban azt tapasztaltuk, hogy a sárgarépa kilója már 160 és 200 dinár között van. Néhány hónappal ezelőtt a vöröshagyma ára szökött az egekbe, most pedig úgy tűnik, a sárgarépa drágul egyre inkább.

Viszont a szabadkai nagybani piacon kedvezőbb az ára, az őstermelőktől akár 70 dináros áron is meg lehet venni a répa kilóját, de az új répa csomója, amely nagyjából fél kilót nyom, 120 dinárba kerül.

A 70 dináros répát ötkilós zsákokban árulják, kisebb mennyiségben 90 dinár a kilónkénti ára, és nem elsőosztályú áruról van szó. Jasić Mónika azt mondja, kevés répát használnak, a mostani fajták túl édesek, így a vasárnapi húslevest sem tudják belőle elkészíteni.

„Körülnézünk. Néha a boltokban olcsóbb, néha a piacon olcsóbb. De én általában itt a néninél szoktam vásárolni, mert nem kell válogatni, tudom, hogy mire hazaérek, nem fog elfonnyadni, mindig friss.”

Friss, új répa kapható Horváth Szilvia asztalán. A hajdújárási őstermelő azt mondta, drágult az üzemanyag, a műtrágya, a vegyszerek, nőttek a répa termelési költségei, miközben az ára évek óta nem változott, sokan fel is hagytak a gyökérnövény termesztésével.

„Kereslet-kínálat alapján mindenféleképp kevesebb a mennyiség. Viszont a kereslet megindult, hiszen a régi répa, amit árultunk egész ősztől számítva, az már elfogyott.”

Hozzátette, reális a tavalyi répa 200 dináros kilónkénti ára a szupermarketekben, mert behozatali áruról van szó, amelynek magasak a szállítási költségei.

Régi répát már a szabadkai tejpiacon is csak elvétve lehet találni, az új répa kilónkénti ára 130 dinár körül van, az apróbbak csomója pedig 60 dinárba kerül.

Ćuro Eszter, termelő és árus: „A régi sárgarépa elfogyott, és most jön az új. Az újnak az ára mindig magas, kilóra itt a piacon megy 150-től 180 dinárig. Azért mert a régi elfogyott, most jön az új, és az új mindig drága, majd amikor több termelőnek bejön, akkor mindig olcsóbb és olcsóbb lesz. De amikor kevés az áru, az mindig drága, mikor meg sok van, akkor mindig megy le.”

Hajdújáráson is fogyóban van a régi répa, a minősége sem az igazi már ilyenkor. Kohajda Csaba már csak új répát kínál a vásárlóknak.

„Mi már régi répát nem árulunk, csak új répát csomósan. Az ára 100-120 dinár csomóra. Kilóra még nincs, mivel nagyon fiatal a répa. Emígy körülbelül 150 dinár körül van kilója.”

Időnként másodosztályú, hibás, törött répa is kapható tízkilós zsákokban, jóval olcsóbban, 40-50 dináros kilónkénti áron.

sárgarépa

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.