Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Drágább a tüzelőanyag, hiány is van belőle

2021.10.20
14:05
2021.10.20
16:48
Forrás
Pannon RTV
Hoppon maradhat az, aki csak most szeretné beszerezni az idei tüzelőjét, ugyanis sok fatelepen hiány van a tüzelőanyagokból.

Ezúttal is azok jártak jól, akik időben beszerezték a kályhába valót, ugyanis nyár vége óta folyamatos az áremelkedés. A mintegy 40 szabadkai fatelepen pellet nemigen kapható, a fa és a szén ára mintegy 30 százalékkal emelkedett.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Egyre drágább a tüzelőanyag Szerbiában. Az év eleje óta a tűzifa mintegy ezer dinárral lett drágább. Sőt a jó minőségű szén és a pellet a fatelepeken egyáltalán nem is kapható. Ezekre több hónapot kell várni.

Tűzifával működteti központi fűtésének kazánját a szabadkai Benák István. Tavasz óta folyamatosan vásárolja a tűzifát, ugyanis mintegy 130 négyzetmétert kell télen befűtenie: „Ezelőtt 5 hónappal vásároltam nyolcat. Két hónapra rá vásároltam ötöt és most hármat. A nyolcat amikor vásároltam, akkor 6000 dinár volt köbmétere. Az ötöt amikor vásároltam, két hónapra rá, az volt 6500. Most ez a három köbméter 7000 dinár. 21 ezer dinárt fizettem a három köbméterért.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Érdemes a mintegy negyven szabadkai fatelepen körül nézni, mert helyenként valamivel olcsóbban is kapható egy-egy tüzelőfa fajta. Például bükkfát azonnal lehet vásárolni Szabadkán, a többi fajtára viszont várni kell. Csakúgy, mint a szénre, sőt a pelletre is.

Miljan Babić, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Pillanatnyilag a bükk, a tölgy, a csertölgy, a közönséges gyertyán 6500 dinár. Akác nincs, az utolsó beszerzési ára 6200 dinár volt, de az elkövetkező 15-20 napban nem lesz. A nyers lignit ára 8500 a szárítotté 14.500. Ebben az árban a szállítási költségek is benne vannak.  A szénre körülbelül 15-20 napot kell várni. Szeptemberben volt kapható utoljára a pellet. Körülbelül decemberig nem is lesz kapható, nem lehet beszerezni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az egekbe szökkenő üzemanyag árak, a fakitermelésben jelentkező munkaerőhiány valamint az óriási kereslet okozhatja a tüzelőanyag drágulását, vélik a fatelep-tulajdonosok. Mint mondták, a tüzelőanyag ára az elmúlt öt évben nem változott, azonban ősztől kénytelenek voltak ők is drágítani a megnövekedett költségeik miatt.

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „A fának az ára 7000 dinár. A szenet egyelőre lista alapján áruljuk, fel kell iratkozni. Egyes szénfajtára pár hónapot kell várni, megint másokra csak pár hetet. A leggyorsabban szállítjuk, és a leghamarabb elérhető a kolubarai lignit, annak 8500 a pillanatnyi ára. A tuzlai kreka szénnek 12.100 dinár, és arra 5-7 napot kell várni a leszállításra. A szárított szénre, az a legkritikusabb jelenleg, arra sajnos pár hónapot is kell várni Kolubarából.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A barna szén egyelőre heti rendszerességgel érkezik, azonban akkora a kereslet, hogy már két-három hétre előre is vannak feliratkozók a megrendelési listára. Szegedi Ibolya időben vásárolt tüzelőt: „Még a nyáron, sőt tavasz vége felé, akkor egy picikével olcsóbb is a fa, és kell hagyni neki időt, hogy száradjon. Nyáron át sütötte a nap, most majd kezdem lehordani a pincébe, és azzal fűtök. Otthon fel van írva, de most nem tudom. Most sokkal drágább. Azt mondják, hogy nagyon-nagyon megdrágult minden, nemcsak az.”

Egyes előrejelzések szerint pedig a tüzelőárak itt nem állnak meg, a következő periódusban további drágulás is elképzelhető.

tüzelőanyag
tűzifa
szén
fa
fatelep

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.

Népszerű