Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Drasztikusan csökkent a vendéglátósok bevétele az idei nyáron

2020-08-03
15:47
2020-08-03
17:11
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken jelenleg mintegy 2000 vendéglátóipari vállalkozás van bejegyezve. A járványügyi helyzet miatt sokat közülük anyagi csőd fenyeget.

A koronavírus-járvány miatt a pincérek is nehéz helyzetbe kerültek. A vendéglátóipari létesítmények munkaideje a legtöbb helyen korlátozva van, illetve a kerthelyiségekbe irányították át a működésüket. Sok vendéglátós igyekezett úgy átszervezni a munkát, hogy ne kelljen megválniuk a munkásaiktól, a pincérek bevétele azonban így is nagyon visszaesett. Az újvidéki Marija Sarić a korábbi öt helyett már csak három váltásban dolgozik. Ezért még több munkát kell vállalnia.

"A családom dinnyét árul a Kamanc felé vezető úton, és én most besegítek nekik, hogy legyen plusz bevételem. A legtöbb pincér próbál keresni még egy munkát, mivel a mostani keresetünkkel nagyon nehéz túlélni ezt a helyzetet, fizetni a lakbért, a számlákat, mindent. Jóformán lehetetlen."

Branko Koprivica 2018-ban nyitott éttermet Újvidéken, jelenleg 55 foglalkoztatottja van. A járvány előtt jól ment az üzlet, majd a nyár elején ismét volt némi érdemleges bevétele. Az újra bevezetett korlátozások miatt jelenleg bizonytalannak látja a további működést. Vendégekből jóval kevesebb van.

"Mi jelenleg a korábbi bevételek 30 százalékával dolgozunk, ha mondjuk a tavalyi nyarat veszem alapul. Ez azt jelenti, hogy ez a 30 százalék még az alapkiadásokat sem fedezi."

A vendéglátós, aki zenészként olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint Zdravko Čolić és Vlado Georgiev, elmondta: segítséget jelent az, hogy több helyen a bérleti díjakat csökkentették a bérbeadók erre az időszakra, illetve az államtól kapott támogatás is némileg könnyít a helyzeten. Szerinte ugyanakkor további közbenjárásra is szükség lenne.

"Nagyon sok klub, ami most nem működik, mert nem működhet, arra számít, hogy valamikor ősszel újra működni tud. Addig összehúzzák magukat, fizetik a bérleti díjakat, a kiadásokat, ezek hatalmas veszteségek. De mi van, ha nem tudnak majd olyan szinten működni, mint amilyenhez hozzászoktak? A várakozásaim egyáltalán nem optimisták. Úgy gondolom, lesznek majd működési modellek, amelyek szerint dolgozni lehet, de attól tartok, hogy úgy mondjam, nem lesz munka mindenkinek. Ami azt jelenti, hogy sokan közülünk bezárhatjuk majd a vállalkozást."

Branko Koprivica, aki az Újvidéki Vendéglátósok Egyesületének is tagja, elmondta: az egyesület kapcsolatba lépett a helyi városvezetéssel, hogy közösen találjanak megoldást a kialakult helyzetre. A vendéglátósok azt mondják, állami illetve önkormányzati támogatások nélkül szinte lehetetlen lenne átvészelni ezt az időszakot, és a legtöbbjüket a teljes anyagi csőd fenyegetné.

Az állam korábban három hónapon át fizette a teljes minimálbért, most pedig a kis- és középvállalkozások esetében további két hónapig fedezi a minimálbér 60 százalékát.

vendéglátóipar
munkaidő
bevételkiesés
csőd
étterem

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.