Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Egekben az ingatlanárak, mégis nagy a kereslet

2022.06.24
15:58
2022.06.25
17:16
Forrás
Pannon RTV
Sok fiatal számára szinte megoldhatatlan problémának tűnik a lakáskérdés megoldása. Az árak már az egekben vannak, Szerbiában is.

Ennek kiváltó okai egyebek mellett az orosz-ukrán konfliktus, illetve az energetikai válság miatti bizonytalanság. Drasztikusan emelkedett az építőanyagok ára és a hitelek is egyre kedvezőtlenebbek. A lakások dupla annyiba kerülnek mint néhány évvel ezelőtt.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Szabadka központjában kínált, minőségi kivitelezésű, új lakások értéke eléri az 1500 eurós árat négyzetméterenként. A külvárosban épült új lakások négyzetmétere pedig 1300 euró körül mozog. Aki ez alatt az ár alatt talál kulcsrakész ingatlant az észak-bácskai városban, az szerencsésnek mondhatja magát.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A régebben épült ingatlanok: lakások, illetve házak valamivel olcsóbbak, viszont általában felújításra szorulnak, ami plusz költség. Az építőanyagárak pedig szédítő iramban nőttek az elmúlt hónapokban, sőt akik jelenleg végeznek felújításokat ingatlanjukon, arról beszélnek, hogy elszabadultak az árak és vannak olyan termékek, amelyek napról napra drágulnak. A fa, az acél, az alumínium, a cement és a polisztirol építőanyagok ára akár több mint száz százalékkal is emelkedett az elmúlt időszakban. Ráadásul nem lehet szakképzett munkásokat sem találni.

Vajda Sára kolléganőnk párjával nemrég vásárolta 130 négyzetméteres házát. „Nem titok: 40 ezer euróért vettük, tehát négyzetméterenkénti ára 300-310 euró körül mozog. Ez egy emeletes ház, az állapota lakható volt, de mi szerettük volna a saját ízlésünk szerint formálni. Kisebb-nagyobb renoválásra szükség volt. A legnagyobb befektetés, amit mi csináltunk a házon, az a fürdőszoba volt, a feljáró lépcsőt változtattuk meg, illetve ablakokat cseréltünk fél házon.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vajda Sára párjával szerencsésnek mondhatja magát, mert mostanra a jó helyen lévő, kellően felszerelt, teljes infrastruktúrával rendelkező ház négyzetmétere már 700 euróra ugrott. A házak értékének felbecsülésénél több tényezőt kell szem előtt tartani, ami nem minden eladónak sikerül. Ugyanis gyakran fordul elő olyan helyzet, hogy elfogultak az ingatlanjaikkal kapcsolatban, és nem reális árakat kérnek értük.

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő elmondta: „Sajnos, tényleg túlárazás történik. Tehát, látják az emberek, hogy van kereslet. Megjelentek a piacon ukrán, orosz vásárlók is és itt a fránya internet, ami kiszolgál bennünket, de vannak itt lehetőségek téves információkra is. Az interneten végigjárok, látok ingatlant: ó ez az ingatlan ennyibe kerül? Ó ehhez képest az enyém sokkal, de sokkal többe kerül. Itt történik egy olyan tévedés, hogy nem is látjuk, azt sem tudjuk, hol van, nem tudjuk bemérni a realitását ennek. és akkor azt mondjuk, hogy ennyibe kerül? Az enyém, az biztos többet ér, és innen történik egy olyan árazás, ami esetleg elveszíti a realitását.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az ingatlanközvetítő elmondta, nagy a befektetési kedv az új ingatlanokba Szabadkán. A világszinten és Szerbiában is érzékelhető válság miatt sokan a megspórolt pénzüket ingatlanok vásárlásával szeretnék átmenteni jobb időkre. .

„- Vannak emberek, akik ezzel foglalkoznak, tehát elővásárlásban megvásárolják alacsonyabb áron. Ők kockáztatják a pénzüket ilyen téren és amikor elkészül az épület akkor eladják.
- Ez nem valami fajta üzérkedés?
- Ez inkább befektetés és valamilyen módon jövedelemszerzés. Mert, ha a közjegyzőnél hitelesítjük a vásárolt ingatlant, majd az ingatlant eladjuk, arra természetesen jövedelmi adót kell fizetni. Tehát ezt nem lehet kikerülni. A közjegyzőnél hitelesítünk vételkor, közjegyzőnél hitelesítünk eladáskor. A közjegyzőtől azonnal mennek az adatok az adóhivatalba. Tehát ezt kikerülni nem tudjuk. Természetesen, aki ilyen módon keresi a pénzét, az vásárolja a következő ingatlant, befektet, vagy kifizeti a jövedelemadót. Tehát ennek is megvannak az üzleti szabályai.”

Az ingatlanközvetítő véleménye szerint a kereslet ellenére a fiatalok a bankoktól igényelt lakáshitelek segítségével megoldhatják lakásvásárlási problémáikat, csak találniuk kell olyan ingatlant, ami hitelképes és a vásárlóknak is azoknak kell lenniük. Leghamarabb a kisebb lakások kelnek el. Gyakran már az új épületek befejezése előtt megvásárolják őket, hiszen ezeknél nem kell további befektetésre, felújításra költeni. Sőt, ha valaki első lakás címén vásárolta az ingatlant, akkor az áfát is visszaigényelheti. Az ingatlanközvetítő véleménye szerint az ingatlanok ára nem fog csökkenni, sőt árstabilizáció sem várható.

ház
lakás
ingatlan
Szügyi Rezső
Szabadka

Most

16:29, Frissítve: 16:35

Európa újabb válaszút előtt

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat - Hölvényi György sajtóközleménye.
15:22, Frissítve: 19:07

Újvidék Város napja

Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.