Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Egy éve közlekedik a Soko, vagyis a Sólyom gyorsvonat

2023.03.19
15:09
2023.03.19
17:35
Forrás
Pannon RTV
A szerb miniszterelnök arról beszélt, hogy a Sólyom gyorsvonat igazolta a polgárok elvárásait.

Egy éve közlekedik a Soko, vagyis a Sólyom gyorsvonat Belgrád és Újvidék között. Az évfordulóról Újvidéken emlékeztek meg.

2022. március 19-én Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közösen vettek részt a Solyóm első útján Belgrád és Újvidék között. A Soko, vagyis a Sólyom gyorsvonat az elmúlt egy évben közel 20 ezer indulást jegyzett, illetve közel 3 millió ember utazott a vonattal Belgrád és Újvidék között.

A vonattal utazók elégedettek a szolgáltatással. Zoran Filipović, Újvidék: „Két hete utaztam a vonattal. 70 perc alatt oda-vissza megtettem az utat. Autóval egy irányba tovább tartana az út.”

Az évfordulón Ana Brnabić, szerb miniszterelnök, Goran Vesić, szerb közlekedési miniszter és Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete gyorsvonattal utazott Belgrádból Újvidékre. Az újvidéki vasútállomáson Milan Đurić, Újvidék polgármestere, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke várta be őket. A gyorsvasút építési munkálatait Szerbiában kínai cégek végzik.

Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete: „A kínai cégek jelenleg felgyorsítják az építési munkálatokat a gyorsvasút Újvidéket és Szabadkát összekötő szakaszán. Ebben a szerb kormány, a vajdasági kormány és más szerbiai partnerek is támogatják őket. Számomra úgy tűnik ez lesz a legnagyobb építkezés egész Szerbiában.”

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke és Milan Đurić, Újvidék polgármestere az évfordulón Szerbia Kínával és Magyarországgal folytatott szoros együttműködését méltatták.

„Egy éve a mozdony megállíthatatlanul beindult, most pedig már csak néhány vagon messzeségre vagyunk Budapesttől. Amikor a vasutat Szabadkáig kiépítik, ami várhatóan a 2024-es év végéig megtörténik, és amikor a magyarországi partnerek 2025-ben az ő oldalukon is befejezik a munkálatokat mindössze néhány óráig fog tartani az utazás Belgrád és Budapest között” - mondta Milan Đurić, Újvidék polgármestere.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke visszaemlékezett a Sólyom első útjára. Elmondta: örömmel töltötte el, hogy évtizedes vágyakozások után Szerbiában ilyen korszerűsítés valósulhatott meg. „Ez alkalommal is szeretném kifejezni örömömet, hogy valamivel több, mint másfél év múlva ugyanilyen módon tudunk majd Szabadkáig utazni. Úgy gondolom, hogy ez hihetetlen fejlesztési lehetőséget, új életminőséget fog megnyitni a lakosok számára Vajdaságban és azon túl is.”

Ana Brnabić szerb miniszterelnök arról beszélt, hogy a Sólyom gyorsvonat igazolta a polgárok elvárásait, megváltoztatta a szokásaikat és visszahozta az életükbe a vonattal való közlekedést. „Ma már tudjuk, hogy a gyorsvasút építését Nišig, illetve Preševóig, az észak-macedón határig meghosszabbítjuk. Tudjuk, hogy ma már nem csak álom a vasutak korszerűsítése a montenegrói határig, Olaszországig és Ausztriáig, Belgrád és Zágráb között. Ezért is ez egy fordulópont.”

A teljes gyorsvasút kiépítése után várhatóan három óra alatt el lehet majd eljutni Belgrádból Budapestre.

Soko
gyorsvonat
Csen Bo
Igor Mirović
Pásztor István
Ana Brnabić

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.