Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egy hónap alatt hét dinárral lett drágább az üzemanyag literje Szerbiában

2020-07-16
15:40
2020-07-16
17:50
Forrás
Pannon RTV
Júniusban még csak 123 dinár körül alakult a benzin ára literenként, júliusban már 130 dinárért tankolhatunk. Ugyanez a helyzet a dízellel is - ennek ára 132 dinárról 139 dinárra emelkedett.

7 dinárral drágult az üzemanyag literje Szerbiában. És várhatóan az üzemanyagár emelkedés folytatódni fog. Ez nemcsak az autósok pénztárcáját érinti, hanem a kisvállalkozók és más szolgáltatások munkájára is kihat majd.

95 dinárt fizetünk, ahogy beülünk egy taxiba Szabadkán. Az utazásunk viteldíja pedig kilométerenként 75 dinár. Ezeket a taxitarifákat az önkormányzat határozta meg és Szabadka területén minden taxis cégre vonatkoznak. A városban valamivel több mint 30 taxi cég üzemel.

Željko Cvetojević, taxis: "Többé-kevésbé belepasszolunk és megfelel számunkra a meghatározott tarifarendszer. A pillanatnyi körülmények között mindaddig, míg az árak jelentősen meg nem ugranak. Ha ez gyakran történne és az árak egyre növekednének valószínűleg az elkövetkező időszakban a szolgáltatások ára is változni fog."

A járványügyi helyzet okozta határ zárások jelentős kiesést okoztak az egyik szabadkai pékségnél. Az ócskapiacon lévő üzletbe főként a magyarországi vásárlók tértek be. Most az ő hiányukban inkább az online értékesítést próbálja erősíteni a tulajdonos. Az üzemanyag drágulása ezért közvetlenül is kihat a bevételre.

Bozsinovszki Katica, pékség tulajdonos: "Kihatással lesz mindenképpen. De mi úgy gondoltuk, hogy most még nem emeljük az árakat, majd meglátjuk hogy alakul a helyzet, a többi pékséghez alkalmazkodunk, ahogy ők emelik majd az árakat, úgy emeljük majd mi is."

Az üzemanyag árára Szerbiában az adópolitika, a kőolaj világ piaci árának alakulása valamint a kőolaj világ piaci árának alakulása határozza meg, mondta el Zombori Imre. A közgazdász szerint a kőolaj árának emelkedése drágulást hozhat.

"Minden árnövekedés, ugye az árak össz vannak kapcsolva, magával vonja főleg az energetikai szektor más árak növekedését is. Ez sohasem egy az egyben történik, mert azt is figyelembe kell vennünk, hogy az egész piacnak sajnos a nagysága, a megvásárolt kőolaj mennyisége mégis lecsökkent. Más tényezők is közre játszhatnak, hogy a vállalatok milyen árú tartalékokkal rendelkeznek."

Az év elején hatvan dollár körül alakult a kőolaj hordónkénti ára. Majd a koronavírus járvány beálltával 37-re zuhant vissza. A világpiacon most a nyersolaj 40 dollárba kerül, és az év végéig várhatóan az ára az 50 dollárt is eléri majd hordónként. Mivel Szerbiában az árak szabadon alakulnak, várható, hogy az üzemanyag tovább fog drágulni, sőt az egyes benzinkutakon eltérő áron lehet majd tankolni.

benzin
üzemanyag
drágulás

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.