Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Egy kiadós májusi eső most valóban aranyat érne

2022.05.17
20:11
2022.05.17
20:45
Forrás
Pannon RTV
A mezőgazdasági termelők és a szakemberek is ezt gondolják.

A búzahozam már biztosan nem lesz olyan, mint tavaly, de a többi mezőgazdasági kultúra is megsínylette a szárazságot és a nyarat idéző meleget. A meteorológiai előrejelzések szerint a maihoz hasonló rövid ideig tartó esőzés a következő hétben többször megismétlődhet.

Pannon RTV

A hirtelen jött nyári meleg és az előző, csapadékban szegény tavaszi időszak nem kedvezett a szántóföldi kultúrák fejlődésének. A gazdák már nagyon várják az esős napokat. A kalászosok sínylették meg leginkább a szárazságot. A tavalyi 6 tonnás hektáronkénti hozamhoz képest körülbelül 30-40%-os terméskiesésre lehet számítani - nyilatkozta a Közügyek stábjának Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja.

Pannon RTV

Kedd délután megérkezett a várva várt eső vidékünkre, igaz, csak rövid ideig tartott. Az elkövetkező két hétben lesznek még hasonló csapadékos napok, de hosszan tartó eső esetleg a jövő hét derekán várható – mondta Kovács Géza, klímakutató.

Pannon RTV

A mezőgazdasági szakemberek szerint a növényi kultúrák fejlődése szempontjából nem is a csapadék mennyiségével van gond, hanem az eloszlásával. Vannak időszakok, amikor vég nélkül tart a szárazság, utána pedig hirtelen nagy mennyiségű eső esik, a növényeknek pedig egyik sem jó.

májusi eső
mezőgazdaság
szárazság

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű