Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egyelőre megúszták a fagyot a gyümölcsösök

2021-02-20
16:57
2021-02-21
08:39
Forrás
Pannon RTV
Úgy látszik, megúszták a múlt heti fagyokat az észak-bácskai gyümölcsfák. A tavasz felé közeledve azonban bármikor bekövetkezhet egy komoly fagy, amely igazán nagy károkat okozhat a barack, vagy éppen almafákban.

A jövő héten tavasziasra fordul az időjárás, a termelők bíznak abban, hogy egy esetleges hirtelen lehűlés még nem viseli meg a gyümölcsösöket.

A környékbeli termelők szerint nem okozott különösebb problémát a múlt heti pár napos fagy. Nagyobb aggodalomra adhat okot a későbbi, tartós felmelegedést követő drasztikus lehűlés.

Pannon RTV

Katona Róbert alma- és őszibarack-termesztéssel foglalkozik. A királyhalmi termelő szerint a -20 fok körüli fagy komoly károkat okozhat az őszibarackosokban a tél bármely szakában, ugyanakkor az alma ilyenkor még meg sem érzi ezeket a hidegeket, sőt, szerinte jótékony hatással is lehetnek a mínuszok: „Tulajdonképpen ez még hasznos is lehet a kártevők elleni védekezésben. Hiszen, elég enyhe telünk volt eddig, és a kártevők szaporodni tudtak, illetve át tudtak telelni, de ezek a -10 fokok már ritkítják őket. Folyamatban van a gyümölcsfák metszése, tehát a hasznos rovarok, mint a katicák, már fogyasztják a haszontalan kártevők petéit.”

Pannon RTV

Probléma leginkább márciusban lehet, amikor rügypattanáskor, piros bimbós állapotban jön egy komolyabb hajnali fagy - tette hozzá a királyhalmi termelő. Védekezni egyébként több módon lehet a fagykár ellen. Egyik ilyen a füstölés, amellyel a horgosi Nenad Radetić igyekszik megvédeni barack- és almafáit: „Tavaly egy komoly befektetést csináltunk, megvettük a magyarországi füstsárkányt, és már 2020 tavaszán is azzal védekeztünk, azzal füstöltünk itt a gyümölcsösben, de őszintén, kevés sikerrel, mert nagyon kellemetlen, szeles fagy volt, és a füstöt, amit a sárkány kidobott, azt el is vitte rögtön. Fontos, hogy szélcsend legyen, hogy az a ködös, párás füst, amit kinyom, az minél tovább itt maradjon a gyümölcsösben.”

Március folyamán még bármikor bekövetkezhet egy hirtelen jött lehűlés. A gyümölcsösökben, ezért még csak ezt követően lehet izgulni az idei termés mennyiségét illetően.

gyümölcsfa
gyümölcsfák
gyümölcs
fagy
mezőgazdaság

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.