Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egyelőre megúszták a fagyot a gyümölcsösök

2021.02.20
16:57
2021.02.21
08:39
Forrás
Pannon RTV
Úgy látszik, megúszták a múlt heti fagyokat az észak-bácskai gyümölcsfák. A tavasz felé közeledve azonban bármikor bekövetkezhet egy komoly fagy, amely igazán nagy károkat okozhat a barack, vagy éppen almafákban.

A jövő héten tavasziasra fordul az időjárás, a termelők bíznak abban, hogy egy esetleges hirtelen lehűlés még nem viseli meg a gyümölcsösöket.

A környékbeli termelők szerint nem okozott különösebb problémát a múlt heti pár napos fagy. Nagyobb aggodalomra adhat okot a későbbi, tartós felmelegedést követő drasztikus lehűlés.

Pannon RTV

Katona Róbert alma- és őszibarack-termesztéssel foglalkozik. A királyhalmi termelő szerint a -20 fok körüli fagy komoly károkat okozhat az őszibarackosokban a tél bármely szakában, ugyanakkor az alma ilyenkor még meg sem érzi ezeket a hidegeket, sőt, szerinte jótékony hatással is lehetnek a mínuszok: „Tulajdonképpen ez még hasznos is lehet a kártevők elleni védekezésben. Hiszen, elég enyhe telünk volt eddig, és a kártevők szaporodni tudtak, illetve át tudtak telelni, de ezek a -10 fokok már ritkítják őket. Folyamatban van a gyümölcsfák metszése, tehát a hasznos rovarok, mint a katicák, már fogyasztják a haszontalan kártevők petéit.”

Pannon RTV

Probléma leginkább márciusban lehet, amikor rügypattanáskor, piros bimbós állapotban jön egy komolyabb hajnali fagy - tette hozzá a királyhalmi termelő. Védekezni egyébként több módon lehet a fagykár ellen. Egyik ilyen a füstölés, amellyel a horgosi Nenad Radetić igyekszik megvédeni barack- és almafáit: „Tavaly egy komoly befektetést csináltunk, megvettük a magyarországi füstsárkányt, és már 2020 tavaszán is azzal védekeztünk, azzal füstöltünk itt a gyümölcsösben, de őszintén, kevés sikerrel, mert nagyon kellemetlen, szeles fagy volt, és a füstöt, amit a sárkány kidobott, azt el is vitte rögtön. Fontos, hogy szélcsend legyen, hogy az a ködös, párás füst, amit kinyom, az minél tovább itt maradjon a gyümölcsösben.”

Március folyamán még bármikor bekövetkezhet egy hirtelen jött lehűlés. A gyümölcsösökben, ezért még csak ezt követően lehet izgulni az idei termés mennyiségét illetően.

gyümölcsfa
gyümölcsfák
gyümölcs
fagy
mezőgazdaság

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.