Ugrás a tartalomra
organikus piac
Pannon RTV/Juhász Géza

Egyre erősödik a biomozgalom Újvidéken és környékén

2017-11-11
18:17
2017-11-11
18:34
Forrás
Pannon RTV
Nő a tanúsítvánnyal rendelkező termelők száma, és a fogyasztók is előszeretettel vásárolnak az effajta termékekből, melyeket az újvidéki Halpiacon kialakított Organikus utcában árusítanak.

Friss salátát, paradicsomot és sütőtököt vásárol egy újvidéki nő az Organikus utcában. Azt mondja, rendszeresen fogyasztja ezeket a termékeket. „Néha megdinsztelem, de többnyire gyersen fogyasztom, főleg azt vásárolok, ami frissen fogyasztható.”

Idősebb és fiatalabb termelők is vannak, akik elsősorban egészségügyi okok miatt fordultak a biotermelés felé. Az árut még feláron is sikerül értékesíteni – mondta Sanja Kuzmanović. „Kevesen vagyunk, a bioélelmiszer iránt pedig növekszik a kereslet, tehát nem gond eladni, nagyobb gond a termékeinket megvédeni a kártevőktől.”

Az organikus termékek népszerűsítésében élen jár a Vajdasági Organikus Klaszter, melynek tagjai mintegy 5000 hektáron termelnek vegyszermentes zöldséget. A gazdák tanúsítvánnyal rendelkeznek, és állandóan ellenőrzik őket – mondta Milica Popović koordinátor. „Szigorú szabályokat kell betartaniuk a termelésben, és csak az ilyen termék nevezhető organikusnak. Amit hagyományos módon állítottak elő, az hagyományos termék, nem szabad keverni az organikussal, mert olyan szabályoknak kell eleget tenniük, amelyeket a polgároknak is ismerniük kell.”

Újvidék Gazdasági Bizottsága 2015-ben hozta létre az Organikus utcát, és ezzel helyet biztosított a termékek értékesítésére. Emellett a termelőknek anyagi támogatást is nyújt a tanúsítványok és a biotermelésben használható szaporítóanyag beszerzésére.

Újvidék
biomozgalom
organikus

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű