Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Egyre kevesebben termelnek meggyet Bácsfeketehegyen

2021.06.01
09:35
2021.06.01
17:42
Forrás
Pannon RTV
Kevés a napszámos, és a szeszélyes időjárás is sújtja a gazdákat.

A tavaszi fagykárok után nehezen álltak talpra a gyümölcstermesztők. Bácsfeketehegy híres a meggytermelésről, viszont a gazdák évről évre kevesebbet termelnek meg ebből a gyümölcsből. A szeszélyes időjárás nem tett jót a gyümölcsösöknek.

Pannon RTV/Gál Hermina

A sok csapadék hatására elszaporodtak a cseresznyelegyek, emiatt pedig a meggy is később érik meg - mondja Kórizs József, termelő. „Később indult be a vegetáció és a virágzás. A megkötött meggy sem fejlődött olyan ütemben, és azért is lassult, mert sokkal kevesebb napsütés és meleg érte.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A gazdák másik problémája a napszámosok hiánya. A nagyobb termelők áttértek a gépi, rázásos szüretelésre. A gyümölcs ára a hozamtól függ, ezért még bizonytalan - magyarázza Horkai Zsolt, termelő. „Egyértelműen a fagykárok miatt minden gyümölcsnek az ára magasabb lesz. Nem tudom, hogy lent Szerbiában milyenek voltak a fagykárok, de itt Vajdaság szinten szinte mindenhol érték a gyümölcsöket fagykárok. Én úgy gondolom, hogy a termények ára magasabb lesz.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A meggy még csak most kezdett el pirosodni, még legalább két hétre van szükség a teljes érésig. Az évek óta tartó lefelé ívelő termelési tendencia kihatott Bácsfeketehegyre, és már az itteni termelők is kezdenek átállni szilva, alma és konyhakerti növények termesztésére. Az őshonos meggyfajta egyre ritkább a faluban.

meggy
gyümölcsös

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.