Ugrás a tartalomra

Egyre többen termesztenek kaprot a zentai határban (videó)

2017.06.04
09:00
A kevesebb földterülettel rendelkező termelők a nagyobb munkaigényű, de nagyobb jövedelmet biztosító haszonnövényekben találhatják meg a számításukat
A kevesebb földterülettel rendelkező termelők a nagyobb munkaigényű, de nagyobb jövedelmet biztosító haszonnövényekben találhatják meg a számításukat. Emellett a másodvetésben megtermelt hagyományos kultúrák is hasznot hozhatnak. A zentai határban többen foglalkoznak szabadföldi zöldségnövény-termeléssel, többek között kaporral. A termesztéshez nélkülözhetetlen a jó talajszerkezet és az öntözés. A könnyen melegedő, jó tápanyag ellátottságú talajokat kedveli a növény. kapor_ontozorendszer Erdélyi Ervin, termelő, Kevi: „Hagyományos kultúrákkal elég nehezen tudjuk mostanában fenntartani a gazdaságot, egyre kevesebb rajta a nyereség, ezért döntöttünk a kaportermesztés mellett mert, abban láttuk, hogy ha a nem szokványos kultúrákat termeljük, aminek kicsit magasabb az ára, igaz kicsit munkaigényesebb, de jobban megtérül a befektetett munkánk.”Bár a kapor kedvelt növénye a biokerteknek mivel távol tartja a kártevők egy részét, a különböző gombás megbetegedések kifoghatnak a növényen. Boros László már 15 éve termeszt kaprot. A hozam évről évre változó, de szerinte a helyes agrotechnika alkalmazásával és másodvetéssel a nyereség is nagyobb. kapor2 Boros László, termelő, Felsőhegy: „Az idén egy közepes termést könyvelhetünk el, nem lesz egy extra termésünk, valószínű az időjárás egy kicsit beleszólt, kis tőrothadásunk is volt, szerencsére sikerült megállítani, no meg jócskán aszályos tavasznak mondható ebbe a régióba, nem nagyon segített be az eső, mi állandóan intenzíven öntözünk, most megy negyedszer a locsolása, kb 100 mm esőt adtunk neki vagy vize.” A piac letisztulása után a felvásárló cégek többsége is megbízható, így nagyobb biztonsággal termelhetnek a gazdák.
Zenta
kapor

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.