Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Egyre többen vesznek fel lakáshitelt Szerbiában

2019-02-11
16:39
2019-02-11
18:00
Forrás
Pannon RTV
Több évnyi stagnálás után emelkednek a lakásárak Szerbiában. A nagyobb városokban a jó helyen lévő ingatlanok egy év alatt harminc százalékkal drágultak. Ugyanakkor nőtt a lakáshitelek iránti igény.

Ha megnyitjuk a szabadkaiak által leggyakrabban látogatott hirdető oldalt, láthatjuk, hogy egy újabb építésű lakás 50 ezer euróba is kerülhet, míg a régebbi építésűekért 20-30 ezer eurótis elkérnek.

De lássunk egy konkrét példát, hogyan jutnak lakáshoz az emberek. Majláth Dániel és párja január végén költözött be első közös otthonukba. A párnak 20 százalék önrész befizetésével sikerült felvennie egy a számukra kedvező lakáshitelt. Majláth Dániel, Szabadka: „Enek a hitelnek, amit mi felvettünk, a törlesztőrészletét még bevállalhatónak találtuk, illetve a futamideje esetünkben 20 év, amire két éves kedvezményt kaptunk, tehát 18 év alatt tudjuk a mi becsléseink szerint a törlesztetni.”

Szabadkán és környékén is tapasztalható az ingatlanárak emelkedése. Szügyi Rezső ingatlanközvetítő elmondta, a térségben is egyre többen élnek a lakáshitel lehetőségével: „Hétszáz és ezer euró között van négyzetmétere az ingatlannak. Ez Szabadkára vonatkozik. Újvidéken, Belgrádban a frekventáltabb helyeken háromszoros ára is van a szabadkainak. Egy négyzetméter belgrádi lakásárért van, ahol lehet venni egy komplett házat.”

A Szerbiai Bankok Egyesületének kimutatása szerint idén januárban a bankoktól több készpénzhitelt igényeltek, mint a tavalyi év végén. A lakásvásárlási hitelek pedig 0,4 százalékkal növekedtek - áll az elemzésben. De vajon milyen hatással van a hitelek számának növekedése a gazdaságra? Zombori Imre, közgazdász: „A direkt hatása pozitív, csak arra kell ügyelni - ez a Nemzeti Bank dolga, - hogy ez a hitelfelvevés a reális keretek között maradjon. A bank ezt számos intézkedéssel korlátozza, hogy hány százaléka lehet maximum a fizetésnek a törlesztési ráta. Néha a futamidőt is korlátozzák, kötelezik arra, hogy kimutassák az effektív kamatlábakat. Tehát a tényleges költségeket.”

A közgazdász hozzátette, alaposan át kell gondolni a lakáskölcsön felvételét, hiszen a pozitívumok mellett számos buktatója is lehet, amelyekre nem árt odafigyelni.

lakáshitel
lakásár
ingatlan
ingatlanpiac

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.