Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Életmentő volt az eső, de még mindig nem elég

2022.04.28
13:33
2022.04.28
15:57
Forrás
Pannon RTV
A gazdák szerint a májusi eső aranyat ér, az április végi pedig, a hosszan tartó szárazság miatt, még ennél is többet. A most hullott eső szó szerint az utolsó pillanatban érkezett, a termelők ugyanis jelentős terméskieséstől tartottak.

A gazdák szerint a csapadékra nagyon nagy szüksége volt az ősszel elvetett árpának, búzának, és az olajrepcének is. Viszont a tavaszi vetésre is jól jött a csapadék. Egyébként csütörtök reggel és a délelőtti órákban összesen mintegy 15-20 milliméternyi eső esett, de a gazdák szerint ez még nem elegendő, még mindig szomjaznak az észak-bácskai földek. Még legalább 30-40 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A tavaszi vetés 90 százalékban befejeződött, mivel száraz idő volt. A hideg és a szárazság azonban sokáig tartott. A napraforgót már régebben elvetették, de csak most kezd kikelni. Kibújt kukoricát is szinte alig látni, mivel a föld hideg volt, és alig tudott eddig fejlődni. Ezért aranyat érő a mostani csapadék, mondta Rihter Franjo.

„Az utolsó pillanatban érkezett. A búzákra főleg, az őszi vetésekre, az már el is késett egy kicsit, mert nagyon gyöngék maradtak, nagyon alacsonyak, nem fejlődtek ki. A tavaszi vetésekre is szintén nagyon hiányzott. Néhol a magok belekerültek a száraz-nedvesbe, olyan vegyes földbe, már voltak olyan helyek, ahol sekélyebbre tették a magokat, hogy elszáradt a csíra. Ugye, hosszú ideig nem volt csapadékunk. Úgyhogy most ebben a pillanatban, hogy leesett az eső, az nagyon jól jött.”

További csapadék kell ahhoz, hogy a tavaszi vetések meginduljanak, tette hozzá a szabadkai gazdálkodó.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A homokvidéki gyümölcsösökben is örülnek az esőnek. Ábrahám Sándor palicsi gyümölcstermelő szerint ez a csapadék életmentő volt.

„Most vagyunk ugye virágzásban, virágzás után. Ilyenkor a fának még nincs nagyon nagy nedvességre szüksége, viszont ahhoz, hogy a terménykezdemények szépen kifejlődjenek, ahhoz ez a csapadék valószínűleg elég lesz.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az eddigi időjárási körülmények folytán az alma és az őszibarack szépen fejlődik, sárgabarackból viszont idén is jelentős terméskiesés várható.

mezőgazdaság
eső
csapadék
búza
gyümölcsös

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.