Ugrás a tartalomra
Panon RTV/Tímár Zsolt

Elfagytak a virágok a barackfákon

2020.03.26
10:40
2020.03.26
10:48
Forrás
Szerbiai RTV
Aggódnak a bánáti gyümölcsészek is az elmúlt napok jelentős hőmérséklet-csökkenése miatt. A fagykár leginkább a sárgabarack ültetvényeket érinti.
Panon RTV/Tímár Zsolt

Közép-Bánát területén mintegy 200-250 hektáron termesztenek sárgabarackot. A virágok elfagyása 70 százalékos vagy még efölötti is lehet.

A begafői Marko Grče a legnagyobb sárgabarack-termesztők közé tartozik Bánátban. Ő is több milliós kártól tart az ültetvényén: „Ebben a gyümölcsösben körülbelül ezer sárgabarackfa van. Sajnos kétszeres a károm, mert a fagykár mellett számomra az is gondot jelent, hogy az ültetvényt bérbe vettem. Minden évben 3.000 euró bérleti díjat fizetek a használatáért. Egyes becslések szerint az elmúlt két-három napban a virágok 75%-a elfagyott, sőt egyes fákon akár a 90 százaléka is. Úgyhogy nem tudom, hogyan fogom a várhatóan jóval kisebb potenciális hozamból fedezni a termelési kiadásokat, a növényvédelmi költségeket, a munkások díját vagy csupán a bérleti díjat, nemhogy bármiféle nyereség lenne rajta.”

Bánát
sárgabarack
fagykár
barackfa

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.