Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elkezdődött az Újvidék-Kelebia gyorsvasút kiépítése

2021.11.22
15:55
2021.11.22
18:16
Forrás
Pannon RTV
A munkálatok ünnepélyes elindításán Aleksandar Vučić szerb államfő, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete is részt vett.

Megkezdődött az Újvidék-Kelebia vasútvonal építése Újvidéknél, amely része a Budapest-Belgrád gyorsvasútnak. A tervek szerint a szerb oldalon 2024 végéig, a magyar oldalon pedig 2025 elején fejeződnek majd be a munkálatok. Ha kész lesz, 2 óra 5 perc alatt lehet majd eljutni Újvidékről Budapestre.

Pannon RTV

Megkezdődtek az Újvidéket Kelebiával összekötő gyorsvasút kiépítésének munkálatai. Az ünnepélyes alapkőletételen Aleksandar Vučić szerb államfő, illetve Csen Bo, Kína belgrádi nagykövete mellett részt vett Szijjártó Péter is. A magyar külgazdasági és külügyminiszter beszédében egy új világrend kialakulását hangsúlyozta, amelyben a Kelet szerepe folyamatosan erősödik. Mint mondta, a magyarok és a szerbek a nemzeti érdekeiket képviselve úgy döntöttek, hogy kiveszik a hasznukat az új világrendből.

„A Belgrád-Budapest vasút felújítása felértékeli Szerbia és Magyarország szerepét is a térségben. Ez a beruházás munkahelyeket hoz létre, és közelebb hozza egymáshoz a két fővárost. Végső soron a két országot is. Ha tetszik, ha nem másoknak, mi magyarok és szerbek, szerbek és magyarok az új világrend nyertesei közé akarunk tartozni. Ebben nekünk ez a beruházás segíteni fog.”

Pannon RTV

Az Újvidék-Kelebia vasútvonal teljes hossza 108,2 kilométer. Összesen 49 felül-, illetve aluljáró kiépítését tervezik a vonalon. Aleksandar Vučić elmondta, a vasút kiépítése magasabb életszínvonalat biztosít majd a lakosoknak.

„Pontosan három év múlva elkészül a Belgrád-Újvidék-Verbász-Szabadka-Kelebia vasútvonal. 2024 vége előtt elkészül, a magyar oldalon pedig 2025 első felében fejeződnek majd be a munkálatok. Ez itt van, ez már a holnap. Ez csak három év. Nem szabad elfeledni, hogy három évtizede nem tudjuk, mit jelent a jó vonat, a jó vasút. A többségünk nem is használja. Amikor elkészül, élvezni fogjuk.”

Pannon RTV

Szijjártó egyúttal bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik a vasútvonal magyarországi szakaszának építése is.

„Tisztelettel tájékoztatom az Elnök Urat és önöket is, hogy a felújítás magyarországi előkészítési munkálatai is nagy erőkkel haladnak. A múlt hónapban megkaptuk a végleges építési engedélyt. Három évig tartanak majd a kivitelezési munkálatok, így 2025-re Magyarországon is teljes egészében elkészülünk az új vasútvonallal.”

Ez egy olyan projekt, amely itt Szerbia északi részén, vagyis Vajdaságban mindent megváltoztat - szögezte le a szerb államfő. Az eseményen a szerb-magyar barátság fontosságát is hangsúlyozta.

„Ha bármilyen fórumon Orbán Viktort vagy Szijjártó Pétert hallgatjuk, büszkék lehetünk, hogy ők a szomszédaink. Amikor valahol jelen vannak, és mi nem vagyunk ott, akkor is képviselnek bennünket. Őszintén védenek bennünket, nem úgy, hogy azt mondják, de nem tettek semmit. Őszintén a mi oldalunkon vannak, csakúgy mint mi az övékén.”

A Belgrád-Budapest vasútvonal Szerbián áthaladó része több mint 180 kilométer hosszú lesz. A szerb államfő szerint mindössze 2 óra alatt Újvidékről Budapestre érhetünk majd. A projektről Magyarország, Szerbia és Kína kötött megállapodást korábban az Egy Övezet Egy Út projekt részeként.

Pannon RTV

Az Újvidék-Kelebia vasútvonal építési munkálatainak értéke 1,16 milliárd amerikai dollár. Várhatóan 2024. novemberére készülnek el a 108 kilométeres szakasszal - nyilatkozta a Pannon Televíziónak Lálity Urbán Emese infrastruktúráért felelős államtitkár. Részletezte, a kétvágányos vasútvonal mellett számos új építmény is épül majd, több alul- és felüljáró, híd, valamint kilenc vasútállomást is felújítanak.

„Ennek a vasúti folyosónak az a nagy jelentősége, hogy egészen a görögországi kikötőktől a vasúti teherszállítást fogja segíteni részben, és Nyugat-Európán ez a legkézenfekvőbb, a leggazdaságosabb szállítási forma, illetve az utasok is ezentúl nagyon rövid időn belül el tudnak jutni a két szomszédos fővárosból, Belgrádból Budapestre, illetve Budapestről Belgrádba is, valamint a közbeeső más állomásokról.”

alapkő
vasút
Aleksandar Vučić
Szijjártó Péter

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű