Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Elkezdődött a gyümölcsfák metszési idénye

2021.01.08
11:14
2021.01.08
15:28
Forrás
Pannon RTV
A szokatlanul enyhe időjárás a munkálatoknak kedvez, de a termésnek nem tesz jót - mondják a gazdák.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Már tart a gyümölcsösökben a metszési idény, azonban még nem minden gazda kezdte el a munkálatokat. Az észak-bácskai homokvidéken almát termelő gazdák elmondták, hogy a gyümölcsfák szakszerű metszése nem elhanyagolandó teendő, mert a termés minőségére és mennyiségére is kihat. Mindezt még a téli időjárási is befolyásolja. Az enyhe tél miatt a kártevők nem fagynak el és akár korábban is elkezdhetnek majd rügyezni a fák - mondták a gazdák.

Kovács András, gyümölcstermelő, Királyhalom: „Kellene már egy jó fagy, olyan -10 fokos, mert a sok féreg nem megy el mástól, csak a fagytól. Nemsokára kell permetezni is, márciusban körülbelül, addigra meg lesz metszve is, majdcsak valami lesz.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Serfőző Jenő már elkezdte a fák metszését. Több gyümölcsöse is van. A négy éves almafákon optimális esetben akár 20 kilogrammos termés is várható. Megtörténhet azonban, hogy virágzáskor éri fagy a fákat, ami megritkíthatja a termést. De a metszéssel is irányíthatják a hozamot.

Serfőző Jenő, gyümölcstermelő, Horgos: „Bizonyos mértékek közé kell szorítani a fát, nehogy egyik évben túl teremjen, mert akkor átmegy alternatív termőbe, másik évben elfelejt teremni, pihenni fog. Nagyon fontos, hogy a gyümölcsfa minden évben egy arányos mennyiséget teremjen, a minőséget is ezáltal kapjuk meg.”

A termelő elmondta, hogy a metszésnél fontos, hogy a letermett ágakat vágjuk le. Serfőző Jenő a vezér és a termőágak mellett az egyéves ágakat hagyja meg. A cél, hogy első osztályú almák teremjenek, mivel a gazdák szerint a másodosztályút már nehezebb eladni.

almafa
metszés
Kovács András
Sörfőző Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.