Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Elkezdődött a tüzelőanyag beszerzésének az időszaka

2018.08.03
15:34
2018.08.03
16:30
Forrás
Pannon RTV
A tűzifa ára jelenleg 5800 és 6000 dinár között mozog. A legnépszerűbb fafajta a bükk, szenet egyre kevesebbet vásárolnak az emberek.

A fatelep tulajdonosok szerint érdemes mielőbb megvásárolni a tüzelőt, még mielőtt feljebb megy az ára.

Ugyan még tart a nyári forróság, de már sokan most elkezdtek készülni a hideg téli napokra. A vásárlók leginkább fát, abból is bükköt és tölgyet vesznek, szenet csak kevesen vásárolnak. Elképzelhető, hogy a téli hónapok közeledtével növekedni fog a fa ára, ezért érdemes minél előbb beszerezni a tüzelőt.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A legtöbben apránként, néhány köbméterenként vásárolják meg a téli tüzelőt. A fa idén is kelendőbb a szénnél.

Nyers Angéla: „Mi inkább a fát szoktuk használni, mivel központi fűtésünk van, és abba az jobb. Apránként vesszük meg, három, négy köbméterenként. Mire jön a tél, addigra már megvan. Azért nyár folyamán igyekszünk ezt rendezni, hogy mire jön a tél, addigra nyugodtak vagyunk, és nincs miről gondolkozni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Sokan már nyáron vásárolnak néhány köbméter fát.

Tot Boris: „Két héttel ezelőtt vásároltam meg, összevágva, összehasogatva. Most szárad a nagy esőzések miatt. Minden nyáron veszek pár köbmétert, muszáj így. Pár köbmétert veszek, aztán utánatöltök, mint a mobiltelefonra. Amennyi van, úgy fogyasztom, úgy töltöm fel. Bükkfát szoktam venni, azzal vagyok a leginkább megelégedve.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hatalmas forróság ellenére is folyamatosan zajlik a munka az egyik szabadkai fatelepen. Pálfi Karolina, a telep tulajdonosa elmondta, idén már júniusban rengeteg megrendelés érkezett hozzájuk. A dél-szerbiai esőzések miatt nehezebben zajlik a fakitermelés, ezért lassabban jut el Vajdaságba is a tüzelő - mondta a tulajdonos.


Pálfi Karolina, fatelep tulajdonos: „Van most egy listás várakozás nálunk. Feliratkozik a vásárló, és amikor sorra kerül, akkor tudjuk kiszállítani a fát. Ami az árakat illeti 6000 dinár a bükk, a tölgy és a gyertyán métere, vágva szállítva. 5800 az akác, vágva, szállítva Szabadka területén. Nagyobb kereslet van most a bükkfára, mint a többi fafajtára. Általában mindig a bükkfát vásárolják jobban az emberek, de hosszabb is a várakozási idő is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tűzifát érdemesebb nyáron megvásárolni, mivel összevágva gyorsabban kiszárad és a hideg téli napokon sokkal jobban tud égni. Szenet egyre kevesebben vásárolnak. A szárított szén tonnánkénti ára 13400 dinár, míg a lignit tonnája 8000 dinár.

tüzelőanyag
fa
szén

Most

14:03

Örömzenélés a Szabadkai Zeneiskolában

Véget ért az idei ZenÉSZ Zenei Tehetséggondozó Program. Az eseménysorozat keretében számos műhelymunkán vehettek részt diákok és tanárok egyaránt. A program zárásaként közös örömzenélést tartottak a Szabadkai Zeneiskolában.
13:49, Frissítve: 14:00

Folytatódnak a harcok a Közel-Keleten

Hajnalban is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin Hamász között. A Gázai övezetből rakétákkal támadtak, míg Izrael légicsapásokat mért a Hamász állásaira.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.