Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában - a projektben részt vett Szabadka is

2020-11-19
15:47
2020-11-19
16:53
Forrás
Pannon RTV
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai a munkaerő-kizsákmányolással kapcsolatos tudnivalókról adnak tájékoztatót.

Szabadka is részt vett Az emberkereskedelem elleni küzdelem Szerbiában elnevezésű projektben, ismertette Ilija Đukanović. Szabadka Város Tanácsának szociális ügyekkel megbízott tagja elmondta, novemberben zárul a projekt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai minden náluk jelentkező álláskeresőt tájékoztatnak a munkaerő-kizsákmányolással kapcsolatos tudnivalókról, mondta Szécsi Erdmann Elvira munkaügyi tanácsadó a sajtótájékoztatón. Ismertette, hogy munkaerő-kizsákmányolás itt és külföldön is megeshet, azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat átfogóan megvizsgálja azt a céget, és a munkakörülményeket is ahová a munkavállalókat küldi.

Szécsi Erdmann Elvira, szabadkai munkaügyi tanácsadó, Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: „A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat amellett, hogy Szerbiában közvetít a munkaadók és munkanélküliek között, úgyszintén külföldre is közvetítünk a munkakeresésben. Pár évvel ezelőtt Németországba közvetítettünk egészségügyi nővérek számára. Elég nagy volt az érdeklődés, és ez köztársasági szinten történt. Szabadkáról konkrétan körül belül 10 egészségügyi nővér kapott munkát ott Németországban. Ők előtte tanfolyamra jártak felkészülésre, német nyelv tanfolyamra és minden információ megvolt, hogy hogyan fog történni ott a munkavégzés.”

A májustól novemberig tartó projekt alatt egy a munkaerő-kizsákmányolás megakadályozásával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre és online tanácskozást tartottak. Szabadka mellett, a projektben részt vettek még a niši, a vranjei, a šabaci és a mitrovicai szakemberek is.

Ilija Đukanović, szociális üggyel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „A szórólapot úgy szerkesztettük meg, hogy aktuális maradjon hosszabb ideig, és nem vagyunk határidőhöz kötve a szétosztásával. Ötezer példányban nyomtattuk ki, úgyhogy sokak számára elérhető lesz. A munkaügyi kizsákmányolás témájára november végéig egy videóklip is elkészül a helyi Vöröskereszt önkéntesei közreműködésével. Ennek értelmében a klip bemutatására a helyi médiumok közreműködésére is szüksége lesz a városnak.”

A program az Európai Tanács, a belgrádi Atina erőszak elleni küzdelemért Polgári Egyesület és az önkormányzati munkacsoportok közreműködésével valósult meg.

emberkereskedelem
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

Most

07:41, Frissítve: 08:14

Összefogással Olivér gyógyulásáért

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnek szerte a világon akadnak jóakarói, akik kisebb-nagyobb adományaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a lassan egy éves kisfiú megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van: egy génterápiás kezelést.
19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.