Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Emelkedett a magyar áru ára a piacokon

2019-10-12
17:43
2019-10-13
07:04
Forrás
Pannon RTV
Megszigorították az ÁFA-visszaigénylés ellenőrzését a magyar határon.

A Magyarországról magánszemélyek által behozott és Vajdaság-szerte árusított, elsősorban élelmiszer és kozmetikai termékek bizonyos esetekben eddig jóval olcsóbbak voltak itt, mint Magyarországon. Ezt az ÁFA-visszaigénylés tette lehetővé. Ez továbbra sem szűnt meg, de az árusok szerint most szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A határon várakozó áfások elmondása szerint a múlt csütörtökön vezették be a szigorúbb szabályokat. Emiatt a szabadkai piacokon magyar árut árusító árusok nagyjából 10-15 százalékkal voltak kénytelenek megemelni a Magyarországról származó termékek árát. Elmondásuk szerint heti egy alkalommal, maximum 100 ezer forint értékig lehet egy személy esetében áfázni.

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján nem találtunk semmilyen erre vonatkozó közleményt. A törvény azonban eddig is előírta, hogy csak nem kereskedelmi mennyiségű, azaz egy család szükségleteit fedező mennyiségű és fajtájú árúra igényelhető vissza a külföldi vásárlók esetében az ÁFA. Mostantól azonban ezt szigorúbban ellenőrzik.

A tompai határhoz legközelebb eső két diszkontban változatlanul sokan vásárolnak. Egy szabadkai piaci árus arcát nem vállalva, megerősítette, hogy hetente csak egyszer tud a saját nevére áfázni: „Csak saját használatra hozhatunk árut, azaz nem lehet nagyobb mennyiségben. Tehát 3-4 darabot, amennyi otthon elfogy. Tehát csak saját használatra, nem pedig kereskedésre. Engem személy szerint nem annyira érint. Inkább azokat, akik nagyban csinálják.”

Tatjana Jeftić, a Szabadkai Határrendőrség Kelebián szolgálatot teljesítő segédparancsnoka szerint a szóban forgó intézkedés miatt hét közben jócskán megcsappant azoknak a száma, akik napi szinten átjártak vásárolni Tompára. „Az utóbbi egy hétben csökkent az átutazó szerbiai állampolgárok száma munkanapokon, mégpedig mintegy 50 százalékkal. Vagy talán még jobban, de mondhatjuk úgy, hogy megfeleződött.”.

A segédparancsnok megerősítette: tudomása szerint is csak hetente egyszer áfázhatnak a szerbiai polgárok a magyar vámon, de a szerb és magyar határszervek ilyen ügyekben nem szólhatnak bele egymás munkájába.

magyar áru
Magyarország
piac
drágulás

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.