Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Emelkedett a magyar áru ára a piacokon

2019-10-12
17:43
2019-10-13
07:04
Forrás
Pannon RTV
Megszigorították az ÁFA-visszaigénylés ellenőrzését a magyar határon.

A Magyarországról magánszemélyek által behozott és Vajdaság-szerte árusított, elsősorban élelmiszer és kozmetikai termékek bizonyos esetekben eddig jóval olcsóbbak voltak itt, mint Magyarországon. Ezt az ÁFA-visszaigénylés tette lehetővé. Ez továbbra sem szűnt meg, de az árusok szerint most szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A határon várakozó áfások elmondása szerint a múlt csütörtökön vezették be a szigorúbb szabályokat. Emiatt a szabadkai piacokon magyar árut árusító árusok nagyjából 10-15 százalékkal voltak kénytelenek megemelni a Magyarországról származó termékek árát. Elmondásuk szerint heti egy alkalommal, maximum 100 ezer forint értékig lehet egy személy esetében áfázni.

A magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján nem találtunk semmilyen erre vonatkozó közleményt. A törvény azonban eddig is előírta, hogy csak nem kereskedelmi mennyiségű, azaz egy család szükségleteit fedező mennyiségű és fajtájú árúra igényelhető vissza a külföldi vásárlók esetében az ÁFA. Mostantól azonban ezt szigorúbban ellenőrzik.

A tompai határhoz legközelebb eső két diszkontban változatlanul sokan vásárolnak. Egy szabadkai piaci árus arcát nem vállalva, megerősítette, hogy hetente csak egyszer tud a saját nevére áfázni: „Csak saját használatra hozhatunk árut, azaz nem lehet nagyobb mennyiségben. Tehát 3-4 darabot, amennyi otthon elfogy. Tehát csak saját használatra, nem pedig kereskedésre. Engem személy szerint nem annyira érint. Inkább azokat, akik nagyban csinálják.”

Tatjana Jeftić, a Szabadkai Határrendőrség Kelebián szolgálatot teljesítő segédparancsnoka szerint a szóban forgó intézkedés miatt hét közben jócskán megcsappant azoknak a száma, akik napi szinten átjártak vásárolni Tompára. „Az utóbbi egy hétben csökkent az átutazó szerbiai állampolgárok száma munkanapokon, mégpedig mintegy 50 százalékkal. Vagy talán még jobban, de mondhatjuk úgy, hogy megfeleződött.”.

A segédparancsnok megerősítette: tudomása szerint is csak hetente egyszer áfázhatnak a szerbiai polgárok a magyar vámon, de a szerb és magyar határszervek ilyen ügyekben nem szólhatnak bele egymás munkájába.

magyar áru
Magyarország
piac
drágulás

Most

11:26, Frissítve: 11:32

Új nevet kap Csongrád-megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.