Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Emelkedett a morzsolt kukorica felvásárlási ára

2021.05.17
14:03
2021.05.17
16:34
Forrás
Pannon RTV
Közel 29 dinárért vásárolták fel Vajdaság-szerte a tavalyi morzsolt kukoricát. A szakemberek elmondása szerint többek között azért is emelkedett az ár, mert egyre több külföldi felvásárló jelenik meg Szerbiában.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Egyes górékban egyelőre még van kukorica, viszont a mezőgazdasági termelők többsége az elmúlt hetekben eladta ezt a gabonafélét, ugyanis nem csak a kereslet, hanem a felvásárlási ára is növekedett.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Pozitívan értékelik a termelők az egyre magasabb felvásárlási árakat, viszont sokan úgy vélik, hogy ennek ellenére nem biztos, hogy nagyobb haszonkulcsra tudnak szert tenni.

Burány Ernő, termelő, Zenta: „Ha teljes képet akarunk alkotni erről a jelenségről, akkor azt is látnunk kell, hogy azok az anyagok, amiket mi vásárolunk meg, azok is hasonló mértékben megdrágultak az elmúlt fél évben, és tulajdonképpen több pénzt forgatunk. De az, hogy lesz-e nagyobb nyereség a végén, az még egyáltalán nem biztos. Igazából nagyon jól azok a termelők jártak, akiknek vannak saját tározói és a tavalyi termést, amit olcsóbb anyagokkal termeltek meg, betárolták, vártak és most az új helyzetben adták el.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Hétfőn közel 29 dinárt fizettek a morzsolt kukoricáért. Az elmúlt évek átlag felvásárlási árához viszonyítva ez több mint 50 százalékos emelkedést jelent – tette hozzá Sándor József felvásárló. Elmondása szerint a kukorica iránti kereslet és magasabb felvásárlási ár kialakulására több tényező is kihat.

Sándor József, felvásárló, Felsőhegy: „Már évek óta mindig februárban, márciusban, tavasszal kezdenek a termelők morzsolni, vagy otthon tárolják morzsolt állapotban. Ilyenkor mindig egy picit magasabb a kukorica ára, érdemes vele várni. Viszont most nagyot ugrott és nem a hazai piacon emelkedett az ára, hanem a külföldi vevők jelentek meg és folyamatosan vásárolnak. Ami még nagyon érdekes, hogy nem olyan cégek, akik feldolgozónak vásárolnak, hanem pénzügyi alapok vásárolnak. Ez a probléma, mert a pénzügyi alapok csak akkor fektetnek be, ha tudják, hogy nagy jövedelmet tudnak megvalósítani.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A kukorica legmagasabb felvásárlási ára 2012-ben volt. Abban az évben a szárazság tette tönkre a terméshozamot, akkor 20 dinárért vásárolták a terményt kilogrammonként. Azóta ez az érték 15 és 17 dinár között mozog - tette hozzá a felvásárló.

kukorica
ár
felvásárlási ár
Burány Ernő
Sándor József

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.