Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Emelkedett a sertéshús ára

2019-04-16
14:17
2019-04-16
15:47
Forrás
Pannon RTV
Megdrágult a sertéshús a vajdasági hentesüzletek zömében. Egy kiló sertéscomb ára átlagosan 430 dinár, a karaj 390, a tarja kilója pedig eléri a 400–420 dinárt.

Szakemberek szerint a sertéshús ára nem csak Szerbiában, hanem Európában is emelkedett. Azt mondják, jelenleg nincs elég áru a sertéspiacon, a kínálat pedig egyre csökken. Az élősúlyár is emelkedett.

A szabadkai Tejpiacon ahány hentesbódé, annyiféle ár. Van, ahol már drágult a sertéshús, máshol még tartják a régi árakat. A vásárlók többsége már szembesült az áremelkedéssel. Szalma Péter szerint nagyon oda kell figyelni, hol veszik a disznóhúst: „A Zorkától jövünk, és ahol még nem kapcsoltak, hogy drágább legyen, ott vesszük meg, sajnos. Például a Zorkánál 450, itt meg 550 dinár, meg 490.”

Bella Mihály azt mondja, ezentúl kevesebb sertéshús kerül majd az asztalra: „Sajnos észrevettük. Nem tudom, hogy miért, mert azt mondták, az élősúly olcsóbb, legalábbis az újságban ahogy olvastam, és emitt a hús pedig drágább.”

A múlt héten 120 és 130 dinár körül alakult a hízó kilója élősúlyban. Azonban egyre nagyobb gondot okoz, hogy csökken a sertéshúskínálat. A hentesüzletek tulajdonosai azt mondják, hogy a hízósertés és az élő malac felvásárlási ára is nagyjából 15-20 százalékot emelkedett az elmúlt napokban. Így a hízósertés kilónkénti felvásárlási ára most már eléri a 160, de bizonyos esetekben akár a 170 dináros árat, míg a malac 260 dinárba kerül élősúlyban.

Egyelőre nem mindegyik hentesnél drágult a sertéshús. Kovačić Tina, hentes, Szabadka: „Nem, nem ment föl a disznóhús ára. Nálunk a comb 420 dinár, a darált hús 400 dinár, a nyak meg a karaj 350 dinár, a malacnak 300 dinár kilója.

Szakértők szerint az élősertés mérlegára kevéssé befolyásolja a hentesüzletek árait. Az is tény, hogy csak az elsőosztályú élőjószág ára emelkedett, azaz a 90-től a legfeljebb 125 kilogrammos sertéseké, míg a hízók és a kocák ára nem változott. Nem igazán kelendőek azonban a másodosztályú hízók - mondta Dusnoki Attila kispiaci sertéstenyésztő: „Az az igazság, hogy nem nagyon mozognak rá a kupecok se, meg a hentesek se.”

A termetesebb hízókért mindössze 110-130 dinárt fizetnek élősúlyban.
Bíró Szabolcs kispiaci farmján 70 sertést hizlal és 13 anyakocát tart. Ötödik éve egy magyarkanizsai vágóhídnak szállítja a jószágait: „Ezen a héten valamennyit mozdult az ár fölfelé. 150 dinárért vásárolják fel most, jelen pillanatban.”

A húsboltokban azt mondják, a május elsejei ünnepek előtt árcsökkenésre számíthatnak a vásárlók, és akár tíz dinárral vagy ennél többel is csökkenhet a sertéshús kilója. Ilyenkor számos terméket akciós áron kínálnak. Utána viszont valószínűleg visszaállnak a mostani, magasabb árak.

sertéshús

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:21

Magyarország: 23 új fertőzött, 4 halott

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent.
06:52, Frissítve: 06:58

Elhalasztották a SpaceX kilövését

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.
22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.