Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Emelkedik az üzemanyag ára, méghozzá meredeken

2022.01.22
14:17
2022.01.22
16:12
Forrás
Pannon RTV
Napról napra kevesebb üzemanyagot kapunk ugyanazért az összegért.

Meredeken emelkedik a fekete arany világpiaci ára. A nyersolaj ára 2014 októbere óta a legmagasabb szintet érte el. Ez a geopolitikai feszültségek, a termelés csökkenése, de a megnövekedett kereslet következménye is. Szerbiában már az egekbe szöknek az üzemanyagárak, a drágulás a töltőállomásokon szinte mindennapos.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az általunk megkérdezett benzinkúton dolgozók kamerán kívül azt mondták, hogy tavaly nyár eleje óta folyamatosan drágul az üzemanyag. Akkor átlagosan a különféle üzemanyagfajták literenkénti ára körülbelül 150 dinár körül alakult. Az utóbbi időben, állításuk szerint hetente akár három-négy alkalommal is drágul az üzemanyag, nagyjából fél vagy egy dinárral alkalmanként. Így történhetett meg, hogy mára már a legdrágább, legminőségibb, adalékokkal dúsított dízelüzemanyag ára literenként eléri a 184 dinárt.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A királyhalmi Torkos Tímea családja két autót használ, hetente nagyjából négyezer dinárt költenek üzemanyagra. „Nagyon is felment az ára. Nem tudunk ellene mit tenni. Ami az autózást illeti, ha menni kell, akkor menni kell.”

A palicsi Györe Jasmina családjával nemrég Nyugat-Európában járt autóval, azt mondja, minden országban alaposan felment az üzemanyag ára. „Drága. Hát, mi nagyon sokat használjuk az autót, úgyhogy ezzel együtt nagyon sokat is tankolunk, úgyhogy lényeges a tankolások közötti különbség.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Huszák Ferenc ludasi gazda szerint a mezőgazdasági termelők különösen nehéz helyzetben vannak, ők jelenleg 174,5 dinárt fizetnek a gázolaj literjéért. „Most mindent a gázolaj árához állítanak, mert azt mondják, hogy drágább a műtrágya előállítása, mert ahhoz is használják a gázolajat, bármit, mindenhez kapcsolják, hogy a gázolaj miatt drágul most minden.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A járványidőszak idején, főleg annak az első felében a gazdaság leállt, így drasztikusan csökkent a kereslet a kőolaj iránt. Most visszaállt a termelés világszerte, és megnőtt a kereslet a kőolaj iránt - magyarázta Zombori Imre. A közgazdász hozzátette: a kőolajtermelő országok most olyan döntést hoztak, hogy februárban növelni fogják a kitermelést. „Természetesen kihatnak a politikai események is, tehát Kazahsztán, Líbia is a kőolaj-kiszállító országok közé tartoznak. Tehát ez az, amire úgy mondjam, nem nagyon van egyik országnak sem hatása, ami meghatározza a hordónkénti árát. A másik fontos tényező az adott ország gazdaságpolitikája, tehát nálunk és más országokban is a benzinkutakon kapható üzemanyag árának több mint a fele állami jövedéki adó, illetve forgalmi adó.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szerbiában idén is összehangolják a jövedéki adót a kiskereskedelmi árak alakulásával, ez további üzemanyag-drágulást eredményezhet. Jelenleg nincs elég kőolaj a világpiacon, így most egy olyan időszak van, amikor emelkedik az olaj ára - magyarázta a Szerbiai RTV-nek Tomislav Mićović, a Szerbiai Olajtársaságok Szövetségének főtitkára. „A gépjárművezetők bizonyára emlékeznek, hogy 2020-ban a benzin ára 120 dinár volt. És nézzék meg, most 166, tehát óriási a különbség.”

Jelenleg 87 dollár a nyersolaj hordónkénti ára, de ez hamarosan elérheti a 100 dollárt is.

drágulás
üzemanyag
benzinkút

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű