Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Emelkednek az ingatlanárak Szerbia-szerte

2022.02.22
15:38
2022.02.22
17:11
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is Belgrádban kérnek legtöbbet négyzetméterenként, amit Újvidék követ szorosan. Ettől függetlenül folyamatosan alakítják a városok látképét az újabbnál újabb tömbházak, amelyeket felépítésük után be is laknak.

Januárban Újvidék Podbara városrészében 8 százalékos áremelkedést jegyeztek, ahol 1847 eurót kértek egy négyzetméterért. Az új építésű lakások a város peremén a legolcsóbbak, 1500 euró körül van négyzetméterenként, de a központban ez az ár a 3000 eurót is megközelítheti. A lakások nagy része már az építés szakaszában gazdára talál.

Jovica Plavšić, ingatlanügynök, Újvidék: „Az ár a kínálat és a kereslet eredménye. Kisebb a kínálat, az ingatlanok, lakások, házak, helységek iránti kereslet pedig kimagasló az elmúlt egy-másfél évben, ezzel együtt pedig az árak is megnövekedtek. Nagy az emberek áramlása Újvidékre, folyamatban van Vajdaság és Szerbia centralizációja. Akinek van valamennyi megtakarított pénze, Újvidéken vagy Belgrádban fekteti be.”

Pannon RTV

Az ingatlanárak emelkedéséhez nagy mértékben hozzájárult az építőpari anyagok drágulása is. Egy év alatt robbanásszerű áremelkedés történt, megkétszereződött a vas, a faanyag, a cserép, a tégla és egyebek értéke. Továbbra is hónapról hónapra módosulnak az árak, kivétel nélkül felfelé.

Milica Vujović, egy temerini építőanyag-lerakat szakmunkatársa: „Ami megdrágult, az esetleg megállt, nem ment feljebb, de semmi sem csökkent. Sajnos nem úgy néz ki, hogy stabilizálódni fognak az árak. Már most bejelentették a faanyag drágulását. Nálunk az most közel 40 ezer dinárba kerül, de a következő héttől, vagy két hét múlva legalább ezer dinárral drágább lesz. Már most bejelentették, pedig még csak február van. Az építészeti idény általában márciustól indul.”

Pannon RTV

Az ingatlanárak alakulását követi a lakbérek emelkedése is. Újvidéken havi 200 euró alatt szinte már kihívást jelent találni akár egy garzont is. A nagyobb, többszobás lakásokért ennek a dupláját is elkérik, az ár pedig csak tovább emelkedik, ha attraktívabb a helyszín, illetve ha jobban fel van szerelve.

ingatlan
ingatlanárak
Újvidék
ház
lakás
lakásár
lakásárak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.