Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Építőnapok - műhelymunka a szabadkai Építőmérnöki Karon

2019-03-14
14:24
2019-03-14
17:48
Forrás
Pannon RTV
A program célja az építőipari szakma népszerűsítése. A rendezvényt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és Bunford Tivadar Szabadka város Képviselő-testületének elnöke nyitotta meg.

Építőnapok elnevezéssel tartanak két napos műhelymunkát az Újvidéki Egyetem szabadkai Építőmérnöki Karán. A műhelymunkára az általános iskolák hetedikes és nyolcadik osztályos tanulóit, illetve a középiskolás diákokat várták. Az Építőnapokat a szabadkai Politechnikai Iskola az Építőmérnöki Karral együtt szervezte meg. Az érdeklődők interaktív példákon keresztül betekintést nyerhettek az építészet különböző fázisaiba is.

Fodor Tamás, résztvevő: „Gondolkodom, annyira még nem vagyok benne biztos, de nagyon szeretek építkezni meg ilyen dolgokat készíteni.”
Sándor Dávid, résztvevő: „A szüleim is ebbe az iskolába iratkoztak és engem is érdekel az építészet.”

A program célja az építőipar népszerűsítése - mondta el Iso Planić, a Politechnikai Iskola igazgatója: „Az iskolánk és az Építőmérnöki Kar is abban a helyzetben van, hogy magyar nyelven is folyik az oktatás. Biztos vagyok benne, hogy a Politechnikai Iskola az egyetlen olyan építészeti iskola Szerbiában, amely ki tudja elégíteni a magyar nyelven tanulók igényeit.”

Minden évben egyre kevesebben tanulnak szakmát - mondta Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. Hozzátette, fontos, hogy a tanulók gyakorlati tudást szerezzenek. „Fontos a duális képzés, hogy a tanulók minél több gyakorlati tudást szerezzenek és válasszák ezt a szakmát, hogy könnyen hozzájussanak a szakmához egy három éves képzés keretében, és hogy vasbetonszerelők, ácsok, kőművesek kerüljenek ki vagy akár építőipari gépkezelők. Ugyanúgy az egyetemi képzés is nagyon fontos.”

Szabadka építőipara és építészete mindig jelentős volt - hangsúlyozta beszédében Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke. „Ez most is így van csak sajnos a diákok motivációja, hogy ezt a pályát válasszák akár már a középiskolai szinten, akár az egyetemi szinten alábbhagyott. Viszont a szükségletek jelentősek, a bérek egyre nagyobbak, a munkahelyi lehetőségek egyre szélesebbek.”

A megnyitó után kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol hangsúlyozták a gazdaság és az oktatás fontosságát az építészetben, valamint szó esett az építőipari szakmunkásképzés lehetőségeiről is.

építőnapok
Építőmérnöki Kar
Szabadka

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.