Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Épül a technológiai fejlesztések új otthona Újvidéken

2021.05.25
16:41
2021.05.25
21:31
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Beruházási Bank hozzájárulásával az újvidéki BioSense Intézet, az egyik legfontosabb, európai referenciával is bíró, tudományos és technológiai intézmény új épületének alapkövét helyezték le ma Újvidéken, az egyetemi városban.
Pannon RTV/Juhász Géza

A BioSense Intézet tudósai elsősorban mezőgazdasági fejlesztéseken dolgoznak. Céljuk, hogy megkönnyítsék és korszerűsítsék a termelők munkáját, különféle telefonos alkalmazásokkal, drónok üzemeltetésével és digitális farmok létrehozásával. Az Intézet eddig albérlőként működött az egyetemi város egyik épületében. Az új épület azonban, amely várhatóan 2023 januárjáig készül el, megkönnyíti majd az ott dolgozó tudományos munkatársak dolgát - emelte ki Vladimir Crnojević. A BioSens Intézet igazgatója hozzátette: „Jelenleg csaknem ötven, tudományok doktora dolgozik az Intézetben. Közel száz kutatási projekten dolgozunk, az Európai Bizottság megrendelésére, általánosságban a világpiacra, egy részük pedig az állami közigazgatásnak készül, amelyek igen fontosak Szerbia számára. Egyes kutatásaink tisztán csak a tudományt szolgálják, de amire különösen büszkék vagyunk, az a gyáriparral való együttműködés.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az új épület felépítése és teljes felszerelése mintegy 14 millió euróba kerül, ehhez Szerbia 11 millió euró hitelt kapott az Európai Beruházási Banktól, míg az állam 3 millió euró beruházást irányoz elő. Ebből körülbelül 4,5 millió eurót költenek az épület építésére, míg a modern tudományos berendezésekre 9,5 millió eurót terveznek. Az újvidéki önkormányzat az infrastruktúra kialakítására biztosít pénzt - mondta Miloš Vučević, polgármester.

„Újvidék, azaz a város 60 millió dinárt költ majd közműfejlesztésre. A vízvezeték, a szennyvízcsatorna, a gyalogjárdák és kerékpárutak, parkolóhelyek kiépítésére, tehát mindarra, amit a BioSense a várostól kért az infrastruktúra terén.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A BioSense Intézet elsődleges kutatásainak célja, a minél jobb minőségű és minél nagyobb mennyiségű élelmiszer termelése, környezetkímélő technológiák alkalmazásával - emelte ki Branko Ružić, tudományos és technológiafejlesztési miniszter, az alapkőletételt követően.

„Ami szintén nagyon jelentős, hogy 150 új munkahelyet teremtünk, a legjobb, legtanultabb, fiatal tudósaink számára, és ez a tudományos kutatóintézet, amely nemcsak Szerbiában, hanem - biztos vagyok benne -, a régióban is vezető szerepet tölt majd be, vonzó lesz a külföldi, fiatal kutatók számára is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Ana Brnabić szerb kormányfő kiemelte: Szerbia a jövőben nem az olcsó munkaerő miatt lesz híres, hanem a képzett szakembereiről és kutatóiról.

„Ma nemcsak egy új épület, egy új intézet alapkövét helyeztük le, hanem elkezdtünk megalapozni valami sokkal nagyobbat és jelentősebbet, Szerbia további technológiai fejlődését. Szerbia helyét berajzoljuk a nemzetközi innovációs térképre, Európa és ezzel egyidőben a világ térképére is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A BioSense Intézet új épülete egyedülálló lesz az országban, mert a létesítmény speciális rezgéscsillapító tulajdonságainak köszönhetően lehetővé teszi a mikro- és nanoelektronika fejlesztéséhez szükséges legkorszerűbb tudományos berendezések használatát. A szerbiai gazdáknak hatékony segítséget nyújthat a munkájukban, hogy egészségesebb és magasabb hozamokat érjenek el.

Újvidék
BioSens Intézet
Ana Brnabić
Miloš Vučević
Branko Ružić
Vladimir Crnojević

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.