Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Esélyes, hogy a Volkswagen a vajdasági Inđijában nyit üzemet

2019-04-30
17:11
Forrás
Pannon RTV
Ha itt valósulna meg ez a másfél milliárd eurós befektetés, az 5000 új munkahelyet jelentene az új üzemben, amelyben évi szinten 300 ezer járművet gyártanának.

Esélyes, hogy a német Volkswagen autógyár a szerémségi Inđijában indítja be újabb üzemét. A település Újvidék és Belgrád között helyezkedik el, mintegy 26 ezer lakosa van. Közlekedési és közművesítési szempontból is kiváló az ipari parkja, amely közvetlenül az autóút mellett van.

A szerb kormány ajánlata a Volkswagen autógyárnak már a német cégvezetés asztalára került, olvashattuk az erről szóló sajtóhíreket a napokban, miután előzőleg olyan hírek keltek szárnyra, miszerint a wolfsburgi cég elvetette Belgrád javaslatát, és máris másfelé kacsingat, Bulgária és Törökország irányába. A helyiek bíznak abban, hogy mégis Szerbiát választja az óriáscég. Mladen Lazarević, Zalánkemén: „Itt az autóút Újvidék és Belgrád között, azután Belgrád és Zágráb között, valamint itt a Duna, mint szállítási útvonal. Úgy gondolom, hogy a feltételek mindenképpen olyanok, hogy amellett szólnak, ide jöjjenek hozzánk, és szerintem ez egy nagy-nagy esemény lenne Inđija lakosságának, és út a további fejlődés felé.”

Az elmúlt néhány évben 22-23 cég költözött be a szerémségi város ipari parkjába. Inđija pedig gyors ütemben fejlődik, nem csupán a külföldi befektetők, hanem a hatékony önkormányzati és közigazgatási feltételeknek köszönhetően is. Például ebben az önkormányzatban vezették be először Szerbiában az elektronikus közigazgatást. Vladimir Gak, polgármester, Inđija (SZHP): „Az elmúlt két évben teljes egészében befejeztük az ipari zónát, amelynek fantasztikus a földrajzi elhelyezkedése, egyik oldalról az E75-ös autópálya, másik oldalról pedig a Belgrád-Budapest gyorsvasút szegélyezi, amely minden valószínűség szerint Szerbia egyik legnagyobb történelmi vasútépítési projektje.”

A vasút kiépítése mellett a távolabbi jövőben tervezik a Belgrád-Inđija metróvonal kiépítését is. A befektető ugyanis állítólag attól tart, a kis községben nem lesz elég szakképzett munkaerő. Ljuban Miščević, Inđija: „Szerintem lehet hozni munkaerőt Belgrádból Újvidékről és a környező településekről is, minden fel fog itt lendülni! Nemcsak jó, hanem kitűnő lesz!”

Aleksandar Vučić szerb államfő korábban azt mondta, kicsi ugyan az esély, hogy a német gyáróriás Szerbiát választja, de harcolni fognak mindvégig ezért a jelentős befektetőért, hiszen a Volkswagen esetleges szerbiai üzeme nemcsak Inđija és környéke, hanem az egész ország gazdasága szempontjából jelentős lenne.

Volkswagen
gyár
Inđija

Most

20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.