Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Esőből is megárt a sok a gyümölcsösökben

2019.05.27
15:19
2019.05.27
16:29
Forrás
Pannon RTV
A jóból is megárt a sok - mondják az észak-bácskai termelők.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A tél végétől tavasz közepéig tartó két hónapos szárazságot a hetek óta, szinte szűnni nem akaró csapadék váltotta fel, amelyet csak időnként szakít meg egy-egy perzselő napsütés. A homok ugyan elnyeli a vizet, de a párás, nedves levegő kedvez a gombabetegségek terjedésének a gyümölcsösökben. A bőséges földieper-termés java is kárba veszhet.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A túl sok csapadékot a királyhalmi homokvidéken elsősorban a földi eper sínylette meg. Szépen elkezdett érni a gyümölcs, az íze is finom, édes, zamatos. Viszont a kipárolgás és a nedves idő hatására rothadásnak indult, egyszerűen a töveken kezd megfőni a földi eper.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Szomorúan nézegette ottjártunkkor a szamócabokrokat az egyik helyi termelő. Azt mondta, ideje sincs leszedni, olyan gyorsan érik a gyümölcs, de azonnal megjelennek rajta a foltok, és máris elkezd rothadni. Háznál 120-150 dináros kilónkénti áron tudná értékesíteni, de kevés a vevő, így lekvárt főz belőle.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ahol nem fagyott el, szépen fejlődik a barack. A hozamot illetően nem túl derűlátóak a gazdák. Galgóci Margit királyhalmi termelő szerint egyre nagyobb gondot okoz a szélsőséges időjárás: „Elég későn metszettük a fagy miatt. Aztán a hosszú szárazság után nagyon sok csapadék hullott, ami a baracknak egyrészt jó, másrészt nem, a gombabetegségek miatt, de különben az eső nagyon hiányzott.”

Csak nem ilyen sok, és nem egyszerre ennyi - mondják a szakemberek.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ábrahám Sándor hajdújárási gyümölcsösében tartott éppen terepszemlét. A település egyes részein ugyanis ismét bekövetkezett az, amitől minden évben a leginkább tartanak: „Pénteken délután 4 óra körül volt egy nagyon nagy eső, olyan 20-25 liter körül, Hajdújárás bizonyos területein esett valamennyi jég, ami károkat okozott a gyümölcsben. Nem mondhatnám, hogy tragikus a helyzet, de tökéletes a termés már nem lesz.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hozzátette: ilyenkor nagyon terjednek a gombabetegségek, ezért szinte minden másnap permetezni kell a gyümölcsöt. Ez alaposan megemeli a termelési költségeket. Osztrogonác Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja szerint is a gyümölcsösökben okozza a legnagyobb gondot a drasztikusan változékony idő: „A párás, nedves levegő nagyon kedvez a különböző gombabetegségeknek, a munkát megnehezíti, hogy szinte nincsen olyan nap, amikor nem esik az eső, és a permetezéseket nagyon nehéz elvégezni. Arról nem is beszélve, hogy így 3-4 naponként permetezni kell, mivel a nagy mennyiségű eső lemossa a vegyszereket, így ez eleve megdrágítja a termelést is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A gyümölcsösöknek most egy hosszabb, napos és meleg időszakra lenne szükségük, hogy a bőséges csapadékot hasznosítva fejlődni tudjon a termés.

gyümölcs
eper
alma
barack
Osztrogonác Simon

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű