Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic/bk

Európa egyik legkorszerűbb gyára épül majd Nagybecskereken

2018.08.23
15:32
2018.08.23
17:26
Forrás
Pannon RTV
A kínai Shandong Linglong gumiabroncsgyártó társaság épít üzemet Nagybecskereken. A szerződés-aláíráson jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő is.
Tartományi Kormány, archívum

A beruházásról szóló szerződést Feng Wang, a kínai cég vezérigazgatója és Goran Knežević szerb gazdasági miniszter írta alá a nagybecskereki Városházán. Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere: „Az, ami ma történik, már történelem. Kevés ilyen esemény volt, talán egy sem ebben a több mint kétszáz éves teremben. Ez pedig még egyszer megerősíti azt, hogy a beruházók számára Szerbia jó hely.”
 

Tartományi Kormány

A gyár építése 2019 áprilisában kezdődhet meg. A tervek szerint az üzemben évente több mint 13 millió gumiabroncsot gyártanak majd. Feng Wang, vezérigazgató, Shandong Linglong: „A beruházás összértéke 800 millió euró és a megnyitásakor 1200 új munkahely létesül. A tervezett évi jövedelem pedig 600 millió euró. A gyár a nagy európai gépkocsigyártók ellátója lesz.”

Tartományi Kormány

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke azt mondta, hamarosan elkészül a Nagybecskerek-Újvidék és a Nagybecskerek-Belgrád közötti négysávos utak tervdokumentációja: „A társaság 600 milliós jövedelme pedig jelentős nyereséget jelent. A jövedék és a béradó a tartományt illeti meg, a vagyonadó pedig teljes mértékben Nagybecskerek városé lesz. Ebből tudjuk majd folytatni az iskolák, kórházak, szociális intézményeink felújítását.”       

Tartományi Kormány

A nagybecskereki üzembe a kínai vállalat csaknem egymilliárd dollárt fektet be. Az új létesítmény Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz. Évente mintegy 13 millió autógumi gyártását tervezik. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Még egy kis lépés szükséges. Tudom, hogy a nagybecskerekiek majd éberen figyelik a kínai látogatásomat. Ma aláírtuk a megállapodást, és ha 25 nap múlva Szerbia nagy barátjának a jelenlétében, aki megmentette a vasművünket és a smederevói együttműködő partnereit, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping, tehát az ő és jómagam jelenlétében aláírjuk a szerződést, vagyis még 25 napunk van, akkor Nagybecskerek és egész Közép-Bánát is örülhet majd.”

A gyárcsarnok a nagybecskereki Délkelet ipari övezetben épül majd fel, amihez a város 136 hektárt biztosított. 

Nagybecskerek
gumiabroncsgyár
kínai

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.