Ugrás a tartalomra

Évente mintegy 12 milliárd euró kárt okoznak az invazív növényfajok az EU-ban

2019.01.15
17:57
Forrás
Pannon RTV
Tavaly januárban Szerbia és Magyarország együttműködésével indult el egy projekt, amely az özönfajok terjedésének megfékezését tűzte ki célul a szerb-magyar határtérségben.

Az IPA-projekt részleteiről és eddigi eredményeiről kedden számoltak be Újvidéken. Az elmúlt évtizedekben az éghajlatváltozás következtében számos invazív növényfaj terjedt el térségünkben. Legismertebb és legelterjedtebb a parlagfű. A mintegy 285 ezer euró összértékű IPA-projekt célja az özönfajok feltérképezése, illetve visszaszorítása a természeti környezetekből.

Nemanja Erceg, tartományi urbanizációs és környezetvédelmi segédtitkár: „85 hektárnyi területen kaszáltunk le parlagfüvet. Két automata mérőállomást helyeztünk el a levegőminőség felmérésére, illetve kizárólag a pollen mozgásának a mérésére egy bizonyos időintervallumon belül, annak érdekében, hogy jobb képet kapjunk az allergén fajokról.”

Szerbiában a Szelevényi-puszták, a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum, a Szabadkai-homokvidék Tájvédelmi Terület valamint a Palics Természeti Park területén végeznek ellenőrzéseket.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Mi azt vállaltuk, hogy a védett területeinken feltérképezzük a jelenlévő invazív növényfajokat. Tehát, hogy milyen fajok vannak jelen, mely területeken, illetve, hogy milyen sűrűségben, egyedszámban.”

Vinkó Tamás elmondása szerint eddig 14 özönfajt jegyeztek fel. A legnagyobb egyedszámban a vaddohány, a parlagfű, az akác és az ostorfa van jelen az általuk vizsgált területeken. Magyarországon a projekttevékenységek a Kecskeméthez közeli Kiskunsági Nemzeti Parkban zajlanak.

Pölös Endre, projektvezető, Magyarország: „Ez évben főleg a magbank készletnek a tanulmányozására, a levegőszennyezés és a pollen-allergia összefüggésére szeretnénk a fő hangsúlyt fektetni. Tehát ez lesz az idei munkának a fő célja.”

Az IPA-projekt összértékének mintegy 85 százalékát, azaz közel 242 ezer eurót az Európai Unió biztosított. A fennmaradó részt a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság és a magyarországi Neumann János Egyetem finanszírozza. A projekt 2019 szeptemberében ér véget.

invazív növényfajok
IPA-projekt
Újvidék
Nemanja Erceg
Vinkó Tamás

Most

13:10, Frissítve: 13:27

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.
12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.

Népszerű