Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Évente mintegy 12 milliárd euró kárt okoznak az invazív növényfajok az EU-ban

2019.01.15
17:57
Forrás
Pannon RTV
Tavaly januárban Szerbia és Magyarország együttműködésével indult el egy projekt, amely az özönfajok terjedésének megfékezését tűzte ki célul a szerb-magyar határtérségben.

Az IPA-projekt részleteiről és eddigi eredményeiről kedden számoltak be Újvidéken. Az elmúlt évtizedekben az éghajlatváltozás következtében számos invazív növényfaj terjedt el térségünkben. Legismertebb és legelterjedtebb a parlagfű. A mintegy 285 ezer euró összértékű IPA-projekt célja az özönfajok feltérképezése, illetve visszaszorítása a természeti környezetekből.

Nemanja Erceg, tartományi urbanizációs és környezetvédelmi segédtitkár: „85 hektárnyi területen kaszáltunk le parlagfüvet. Két automata mérőállomást helyeztünk el a levegőminőség felmérésére, illetve kizárólag a pollen mozgásának a mérésére egy bizonyos időintervallumon belül, annak érdekében, hogy jobb képet kapjunk az allergén fajokról.”

Szerbiában a Szelevényi-puszták, a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum, a Szabadkai-homokvidék Tájvédelmi Terület valamint a Palics Természeti Park területén végeznek ellenőrzéseket.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Mi azt vállaltuk, hogy a védett területeinken feltérképezzük a jelenlévő invazív növényfajokat. Tehát, hogy milyen fajok vannak jelen, mely területeken, illetve, hogy milyen sűrűségben, egyedszámban.”

Vinkó Tamás elmondása szerint eddig 14 özönfajt jegyeztek fel. A legnagyobb egyedszámban a vaddohány, a parlagfű, az akác és az ostorfa van jelen az általuk vizsgált területeken. Magyarországon a projekttevékenységek a Kecskeméthez közeli Kiskunsági Nemzeti Parkban zajlanak.

Pölös Endre, projektvezető, Magyarország: „Ez évben főleg a magbank készletnek a tanulmányozására, a levegőszennyezés és a pollen-allergia összefüggésére szeretnénk a fő hangsúlyt fektetni. Tehát ez lesz az idei munkának a fő célja.”

Az IPA-projekt összértékének mintegy 85 százalékát, azaz közel 242 ezer eurót az Európai Unió biztosított. A fennmaradó részt a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság és a magyarországi Neumann János Egyetem finanszírozza. A projekt 2019 szeptemberében ér véget.

invazív növényfajok
IPA-projekt
Újvidék
Nemanja Erceg
Vinkó Tamás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.