Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

A fagykárokat méregetik a vajdasági gazdák

2021.04.06
13:01
2021.04.06
17:44
Forrás
Pannon RTV
Idén is elfagyott a sárgabarack java az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben, de cseresznyéből, szilvából, almából is kevesebb teremhet az éjszakai mínuszok miatt.
Pannon RTV

Az almatermelők szempontjából a következő két hét lehet kritikus, mert minél jobban beindul a vegetáció, annál kevésbé lesz fagytűrő a gyümölcskezdemény, így már a mínusz egy-két fokos tavaszi fagy is árthat.

A szilvafákat nézegeti Somogyi János hajdújárási gazda. Már most látszik, hogy jelentős fagykár érte virágzásában a gyümölcsöt. Szépen megindultak a virágrügyek, de a látvány most szomorú.

„Épp, amit ketté is vettünk, kettőnél mindkettő el volt fagyva, a másik kettő ép volt és zöld, úgyhogy nem azt mondom, hogy 50 százalékos fagykárunk van, de szerintem egy 25-30 százalék az már biztos, hogy elfagyott idáig. De a napokban mondják, most még csütörtökig néztem az előrejelzést, hogy lesz még egy fagy szerda éjszaka, csütörtök reggelre, úgyhogy ez nagyon nem fog jót tenni a virágoknak.”

A szilvafák közt most a szecskázás folyik, a lemetszett terebélyes gallyakat aprítják géppel, hogy permetezéskor könnyebben haladjanak a sorok közt. Az aprított gallyakat később bemunkálják a homokba. Közben a hajdújárási gyümölcstermelő a cseresznyefákat is szomorúan vizsgálgatja.

A korai érésű cseresznyék, amiket május végén szoktak szüretelni, már alaposan megindultak, a korábban magasabb hőmérsékleti értékek következtében. Emiatt komolyabb fagykár is keletkezett náluk. A bibék fekete színűek, ez azt jelenti, hogy meg vannak fagyva. Nagyjából 10-15 százalékos terméskiesésre már most számítani lehet.

Az elfagyott virágokat mutatja a sárgabarackfákon királyhalmi gyümölcsösében Kovács András. Azt mondta, idén még csak mutatóban sem lesz kajszi, nemhogy lekvárnak vagy pálinkának.

„A virágot leveszed, annak barna a közepe. Abból már sárgabarack nem lesz. Van amelyiket levettem és szétbontottam, na az még olyan zöld, de az is kérdés, hogy megmarad-e. Péntekre megint mondanak nagyobb fagyot, ha még az tetőzik, annak annyi.”

Berényi László királyhalmi termelő szerint az almát talán még nem érte fagykár. Ezek most zöld és piros bimbós állapotban vannak.

„Ilyenkor még mínusz 5-6 fokig is kibírják a fagyot, később, amikor már kezdenek virágozni, akkor viszont már sokkal érzékenyebbek, tehát mínusz 1-2 foknál is már elfagyhat.”

Így a következő egy-két hét lehet kritikus az alma számára - tette hozzá a gazda. Az őszibarack teljes pompájában virágzik, fajtától függően ott is lehetnek kisebb fagykárok, de ez egyelőre nem jelentős, mondják a termelők.

sárgabarack
észak-bácskai
homokvidék
gazda
termelő
gyümölcsös
almatermelők
cseresznye
szilva

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.