Ugrás a tartalomra

Fellendülőben a juhtenyésztés Szerbiában (videó)

2016.08.01
09:02
A mezőgazdasági minisztérium a törzskönyvezett jószágokra egyedenként 7000 dináros támogatást ad, ami némileg megkönnyíti a gazdák dolgát
A mezőgazdasági minisztérium a törzskönyvezett jószágokra egyedenként 7000 dináros támogatást ad, ami némileg megkönnyíti a gazdák dolgát. A legelőn való tartással pedig még költséghatékonyabbá tehető a gazdálkodás. A padéi juhtenyésztők április elsejétől november elsejéig a legelőn tartják a birkanyájat. Az észak-bánáti települést övező puszta kiváló minőségű táplálékot nyújt, így a nyári hónapokban könnyebb a gazdálkodás. Lajcsák Róbert 40 fős állatállománnyal rendelkezik. Lajcsák Róbert, állattenyésztő, Padé: „Hét hónapig kinn van, addigra betakarítjuk télire a takarmányt és elvagyunk. Sokkal olcsóbb a tenyésztés is, meg szeretjük is nagyon. Meg bármikor jönnek a kupecok, szólunk, hogy van bárány, jönnek, elviszik, semmi gond nélkül.” Keresett az itthoni bárány. Szinte korlátlan mennyiségben lehetne kiszállítani, ha Szerbiának lenne megfelelő törzsállománya. Novák Károly zentai gazda azonban elégedetlen a kereskedők hozzáállásával. Novák Károly, juhtenyésztő, Zenta: „A kereskedők veszik le a nagyobb összegeket rólunk, most is, amit eladtunk bárányokat, azok is elmentek Líbiába, de nekünk abból éppen nagy hasznunk nincsen. Mert a kereskedő, az veszi le a hasznot rólunk.” Mélyponton van a szerbiai állattenyésztés. Talán egyedfül a juhágazat jelent kivételt, hiszen az elmúlt években a mezőgazdasági minisztérium egyedenként 7000 dináros támogatást nyújtott a gazdáknak. A fiatalok is lelkesek, egyre több a fiatal birkatenyésztő.Aranyos István moholi gazda nyája 200 egyedet számlál. A támogatásnak köszönheti az előrelépést. Aranyos István, juhtenyésztő, Mohol: „Ez egy embernek sok, és ha az ember munkásokat alkalmaz, azokkal baj van, és az nagyobb felelősség, több ideggel jár, és nemis tudja az ember annyira élvezni ezt a foglalkozást.” Bármennyire is igénytelennek tűnik a birkatartás, az egészséges jószágállomány megköveteli a gazda figyelmét és a rendszeres egészségügyi ellenőrzést. A nyári fürdetés éppen a betegségek elkerülése érdekében történik. Padén nagy hagyománya van a tevékenységnek. Zsoldos Sándor. Zsoldos Sándor, juhász, Padé: „Ez, amit most csinálunk, ez a bőrbetegségtől van, a rühtől, hogy a gyapjú megmaradjon, és hogy ne szórja szét a legelőn a gyapjút.” A kiviteli lehetőségek megragadása, a tenyésztők megbecsülése, és az ország biztosabb agrárpolitikája, támogatási rendszere még jobban előre vinné a juhtenyésztést. A fiatal gazdák is jobban érvényesülhetnének, jövedelmüket nem kizárólag a támogatás határozná meg.
alapvető élelmiszer
juhtenyésztés
Padé

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36, Frissítve: 15:53

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.