Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Feloldják a gabonafélék, az olajos magvak és olajok kiviteli tilalmát

2022.08.11
12:12
2022.08.11
17:59
Forrás
Pannon RTV
Ma kerültek a szerb kormány elé a 2 napja tiltakozó mezőgazdasági termelők követelései.

A nap folyamán néhány pontban már döntés született, azonban a gazdák továbbra is elégedetlenek, és folytatják megmozdulásukat, tovább nehezítik a forgalmat az ország több nagyvárosában.

Hét pontból álló petíciójukat adták át a mezőgazdasági termelők, akik az aszálykárok és a gazdasági válság hatásainak enyhítését kérik a szerb kormánytól. Traktorokkal már kedd este óta nehezítik a forgalmat az elégedetlen gazdák. Követeléseikről az államvezetés is tárgyalt, a kormányülés 13 órakor kezdődött. Előtte Ana Brnabić miniszterelnök és Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter az újvidéki tiltakozó gazdák vezetőivel egyeztettek, akik bizakodóak voltak.

Radoslav Adamović, a Kezdeményezés a szerb gazdák fennmaradásáért képviselője:
Valószínűleg elfogadják a kérést, de az, ahogyan azt jóváhagyják, az nem felel meg nekünk. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet állomásainak méréseire támaszkodnak, de az nem reális, mert egy pont alapján határozzák meg egy 50 kilométeres körben a helyzetet, közben pedig az is lehet, hogy 20 kilométerre onnan nem is esett, mégis azt mutatják majd az adatok. Ez teljes katasztrófa. Szóval számunkra ez nem megfelelő, de nincs más lehetőségünk.

A szerb államfő is megszólalt a gazdatüntetésekkel kapcsolatban. Aleksandar Vučić elmondta, ha emelkedne a napraforgó felvásárlási ára, akkor túl magas lenne az étolaj ára. A mezőgazdaság támogatása terén óriási a növekedés, de úgy látszik, soha nem elég - húzta alá az elnök: A mezőgazdasági támogatások 10-12 évvel ezelőtt 14 milliárd dinárt tettek ki. Ma 51 milliárd dinár. Értik ezt, emberek, 370-380 százalékkal több, ki tudja mennyi. És soha nem elég. Értik, 500 millió euró támogatást adunk a mezőgazdaságnak.

A kormányülésen először döntés született arról, hogy megszüntetik mindennemű olaj kiviteli tilalmát az országból. A gabonafélékre vonatkozó kiviteli korlátozás megszüntetését korábban már elfogadták. Továbbá határozatot fogadtak el egyes üzemanyagok jövedéki adójának ideiglenes, 10 százalékos csökkentéséről is. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagár azon része, amely az államkasszába folyik be, 10%-kal lesz kisebb. Az ülésen döntöttek arról is, hogy továbbra is tilos az eurodízel exportja.

gabona
exporttilalom
export
Ana Brnabić

Most

17:15, Frissítve: 18:25

Palicson is várják a nyuszit

Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.
16:15, Frissítve: 18:21

Húsvétváró kiállítás Felsőhegyen

Húsvéti sonka, ünnepi kalács, a tavasz virágai és ünnepkört meghatározó díszes tojások is díszítették mindazok standját, akik részt vettek a felsőhegyi Könyvtár Kör által szervezett Húsvétváró Kiállításon.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.