Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felszámolják gyümölcsöseiket a vajdasági gazdák

2020-02-26
13:46
2020-02-26
17:52
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdák kivágják a régi gyümölcsfáikat. Azt mondják jobban megéri nekik burgonyával vagy veteményes zöldség termesztésével foglalkozni.

Azt mondják, legkifizetődőbb az úgynevezett több lábon állás. Az almának már egyébként sincs nagy értéke. A királyhalmi gazdák szerint túltermelés van almából, a külföldi piac pedig egyre szigorúbb minőségi követelményeket állít. Emiatt sokan döntöttek úgy, hogy kiszedik az almafákat, és átállnak más növényi kultúrákra. Sokan ültetnek krumplit, míg mások málnával, meggyel, akár bodzával, konyhakerti veteményekkel, illetve mogyoróval is próbálkoznak.

A frissen kivágott almafarönköket szállította el földjéről Kiss József. Az elöregedett almást számolta fel. Legszívesebben csak felszántaná és eladná az egykori gyümölcsöst, amely két éve csak veszteséget termel számára. Ha ez nem sikerül, akkor majd ültet bele valamit.
„Vagy kukoricát vetek ide, vagy semmit, így hagyom. Burgonyatermesztéssel nem szeretnék foglalkozni.”

Domonkos Vilmos is épp az almafákat szedi ki. Azt mondta, legalább két évre biztosítva lesz a tűzifa az összevágott rönkökből és gallyakból. Nincs hűtőháza, a pincében tárolt alma iránt pedig az utóbbi években egyre gyérebb a kereslet, annak minősége nem megfelelő az orosz piacra.
„Az idén krumplit fogok ide ültetni, de aztán van egy kiöregedőfélben lévő bodzásom, és azt akarom ide behozni, mert jelen pillanatban jó piac van a bodza számára, úgyhogy gond nélkül tudom értékesíteni, és vagyunk itt egy jó páran, akik bodzával foglalkozunk, és a fölvásárló igényli, sőt még többet is igényelne, mint amennyink van.”

A gazdák főleg a rossz kondícióban álló, elöregedett és gyengébb terméshozamú almásaiktól szabadulnak meg, amelyek könnyebben megfertőződhetnek és többet kell őket permetezni.

Galgóci Szabolcs termelő szerint a legkifizetődőbb, ha a gazda több lábon áll. „Mi idáig is termesztettünk krumplit, burgonyát. Továbbra is ezt folytatjuk és a gyümölcsösök megmaradnak. Tavaly egy darabot kiszedtünk, tettünk is újat helyette.”

Félő azonban, hogy a burgonya túltermelése hasonló állapotot idézhet elő, mint az alma esetében. Azaz megnő majd a kínálat, az árak pedig alacsonyak lesznek.

almatermesztés
fakivágás
felszámolás
alacsony ár

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.