Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felszámolják gyümölcsöseiket a vajdasági gazdák

2020.02.26
13:46
2020.02.26
17:52
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági gazdák kivágják a régi gyümölcsfáikat. Azt mondják jobban megéri nekik burgonyával vagy veteményes zöldség termesztésével foglalkozni.

Azt mondják, legkifizetődőbb az úgynevezett több lábon állás. Az almának már egyébként sincs nagy értéke. A királyhalmi gazdák szerint túltermelés van almából, a külföldi piac pedig egyre szigorúbb minőségi követelményeket állít. Emiatt sokan döntöttek úgy, hogy kiszedik az almafákat, és átállnak más növényi kultúrákra. Sokan ültetnek krumplit, míg mások málnával, meggyel, akár bodzával, konyhakerti veteményekkel, illetve mogyoróval is próbálkoznak.

Pannon RTV

A frissen kivágott almafarönköket szállította el földjéről Kiss József. Az elöregedett almást számolta fel. Legszívesebben csak felszántaná és eladná az egykori gyümölcsöst, amely két éve csak veszteséget termel számára. Ha ez nem sikerül, akkor majd ültet bele valamit.
„Vagy kukoricát vetek ide, vagy semmit, így hagyom. Burgonyatermesztéssel nem szeretnék foglalkozni.”

Pannon RTV

Domonkos Vilmos is épp az almafákat szedi ki. Azt mondta, legalább két évre biztosítva lesz a tűzifa az összevágott rönkökből és gallyakból. Nincs hűtőháza, a pincében tárolt alma iránt pedig az utóbbi években egyre gyérebb a kereslet, annak minősége nem megfelelő az orosz piacra.
„Az idén krumplit fogok ide ültetni, de aztán van egy kiöregedőfélben lévő bodzásom, és azt akarom ide behozni, mert jelen pillanatban jó piac van a bodza számára, úgyhogy gond nélkül tudom értékesíteni, és vagyunk itt egy jó páran, akik bodzával foglalkozunk, és a fölvásárló igényli, sőt még többet is igényelne, mint amennyink van.”

A gazdák főleg a rossz kondícióban álló, elöregedett és gyengébb terméshozamú almásaiktól szabadulnak meg, amelyek könnyebben megfertőződhetnek és többet kell őket permetezni.

Pannon RTV

Galgóci Szabolcs termelő szerint a legkifizetődőbb, ha a gazda több lábon áll. „Mi idáig is termesztettünk krumplit, burgonyát. Továbbra is ezt folytatjuk és a gyümölcsösök megmaradnak. Tavaly egy darabot kiszedtünk, tettünk is újat helyette.”

Félő azonban, hogy a burgonya túltermelése hasonló állapotot idézhet elő, mint az alma esetében. Azaz megnő majd a kínálat, az árak pedig alacsonyak lesznek.

almatermesztés
fakivágás
felszámolás
alacsony ár

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.